FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promoviran zbornik konferencije "Nacionalna sigurnost i perspektive prometa u RH

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - U Hrvatskom saboru danas je predstavljen zbornik radova s konferencije "Nacionalna sigurnost i perspektive prometa u RH", održane u veljači također u Saboru.
ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - U Hrvatskom saboru danas je predstavljen zbornik radova s konferencije "Nacionalna sigurnost i perspektive prometa u RH", održane u veljači također u Saboru.

Zbornik sadržava radove 30-ak znanstvenika na hrvatskom i engleskom jeziku, a uredio ga je Zoran Grgić, koji je bio predsjednik organizacijskog odbora te konferencije. Izdavači su Hrvatski sabor i Vijeće za nadzor tajnih službi.

Saborski zastupnik Krešimir Ćosić podsjetio je da je konferencija Nacionalna sigurnost i perspektive prometa u Hrvatskoj imala zadaću afirmirati prednosti hrvatskog geostrateškog i geoprometnog položaja.

Podsjećajući da je na konferenciji bilo riječi i o sigurnosnim aspektima takvog položaja Hrvatske, upozorio je da njome prolazi i tzv. "balkanska ruta" krijumčarenja ljudi i robe.

Ilegalni se promet procjenjuje na 100 milijardi dolara, a oko 40 posto tog iznosa odlazi na financiranje međunarodnog terorizma, rekao je Ćosić.

Urednik Zbornika Grgić rekao je da se u radovima izloženima na konferenciji i objavljenima u Zborniku ukazuje na veliku vrijednost stabilnosti malih zemalja, dok je svjetska sigurnost ugrožena globalnim terorizmom.

U tom se kontekstu govorilo o prometnoj funkciji Hrvatske, koju se na konferenciji željela promovirati kao mirno odredište putnika, a naglašena je i sigurnost energetskih trasa koje se pružaju preko hrvatskog teritorija.

Promocija je održana u organizaciji Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija i pod pokroviteljstvom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙