FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska je nova članica Vijeća guvernera IAEA

BEČ, 21. rujna 2006. (Hina) - Na zasjedanju Glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak u Beču Hrvatska je, uz još 10 država, izabrana kao nova članica Vijeća guvernera IAEA na dvije godine.
BEČ, 21. rujna 2006. (Hina) - Na zasjedanju Glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak u Beču Hrvatska je, uz još 10 država, izabrana kao nova članica Vijeća guvernera IAEA na dvije godine.

Izbor Hrvatske u Vijeće guvernera IAEA veliko je priznanje hrvatskoj vanjskoj politici i njezinom angažmanu na međunarodnom sigurnosnom planu, izjavio je hrvatski predstavnik u Vijeću guvernera Mario Horvatić.

Dodao je da je to potvrda uspješnoj orijentaciji hrvatske vanjske politike i promociji međunarodne sigurnosti, te borbe protiv terorizma, posebice nuklearnog, kao i drugih prijetnji, primjerice zlouporabe radioaktivnog materijala itd. Istaknuo je da se Hrvatska zalaže za uporabu nuklearne energije isključivo u mirnodopske svrhe.

Republika Hrvatska je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao odgovorna država koja doprinosi općoj sigurnosti i ulaže velike napore u njezino jačanje, kazao je Horvatić. Prema njegovim riječima, izbor Hrvatske u Vijeće guvernera rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s IAEA-om koja je za Hrvatsku bila više nego korisna, kako na sigurnosnom tako na gospodarskom i medicinskom planu.

Otkako je 1993. godine postala članica Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Hrvatska je razvila i provela brojne projekte tehničke suradnje kao zemlja partner Agenciji, kao i u pružanju tehničke pomoći suradnje trećim državama.

U suradnji s IAEA-om trenutačno se provodi pet nacionalnih projekata koje Agencija podupire financijski, u vrijednosti od oko 800 tisuća američkih dolara, primjerice na području nuklearne medicine, istraživanja podzemnih voda krškog kraja te sigurnosti istrošenih radioaktivnih izvora. Za iduće dvije godine, 2007/2008., također se predviđa provesti pet nacionalnih projekata u Hrvatskoj, koje će IAEA financijski poduprijeti sa 900 tisuća američkih dolara, s naglaskom na aplikaciju nuklearnih tehnologija u medicini kao i jačanju regulatornih tijela u sigurnosti nuklearnog i radioaktivnog materijala, proširenju seizmografske mreže itd.

Vijeće guvernera IAEA izvršno je tijelo te Agencije sa sjedištem u Beču. Čini ga 35 država članica i mjesto je gdje se stalno razmjenjuju informacije o najnovijim mogućnostima korištenja nuklearne energije u miroljubive svrhe, nuklearnim projektima te nuklearnim programima pojedinih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙