FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbornik radova posvećen akademiku Zlatku Winkleru

ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Zbornik radova s Prvoga savjetovanja o morskoj tehnologiji - in memoriam akademiku Zlatku Winkleru predstavljen je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).
ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Zbornik radova s Prvoga savjetovanja o morskoj tehnologiji - in memoriam akademiku Zlatku Winkleru predstavljen je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

"Riječ je o 7. savjetovanju o morskoj tehnologiji, a 1. posvećenu akademiku Zlatku Winkleru za njegove zasluge u promicanju znanstvenih istraživanja i djelatnosti u morskoj tehnologiji", rekao je Igor Rožanić, predsjednik Organizacijskog odbora Savjetovanja održana na Tehničkom fakultetu u Rijeci 28. i 29. studenoga 2005. pod pokroviteljstvom HAZU-a.

Rožanić je najavio da će se i sljedeća savjetovanja održavati u čast akademika Zlatka Winklera, kako bi se odalo dostojno priznanje poticatelju razvoja morske tehnologije u nas i osnivaču Sekcije za morsku tehnologiju Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU-a.

U zborniku su objavljeni radovi gospodarskih stručnjaka i znanstvenika s različitih znanstvenih područja koji su na savjetovanju, među ostalim, govorili o sudjelovanju Hrvatske u programu UN-a - Mediteranskog akcijskog plana za zaštitu obalnog područja i morskog okoliša, o ujecaju na okoliš marina i športskih luka na Jadranu, o stabilnosti podiznih platforma u teglju, o koroziji nehrđajućih čelika u morskoj vodi, o utjecaju suvremenih tehnologija na uspješnost razradbe plinskih polja u jadranskom podmorju, o morskom ribarstvu i njegovim obnovljivim izvorima u Hrvatskoj i drugom.

Rožanić je u zborniku istaknuo važnost morske tehnologije, inženjerstva morske tehnologije i znanosti o moru, pogotovo za Hrvatsku i njezino gospodarstvo pa je, uz ostalo, naveo i osnovne podatke o Jadranskom moru. Među ostalima navodi i da je duljina obale (kopna i otoka) u Hrvatskoj 5835 kilometara i da se ubraja u najrazvedenije obale na svijetu.

Skup je pozdravio akademik Ivo Senjanović, predsjednik Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU-a, a o akademiku Zlatku Winkleru govorio je i Julijan Dobrinić, pročelnik Sekcije za morsku tehnologiju Znanstvenoga vijeća za pomorstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙