FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 16. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

KARAĐORĐEVO - Čelnici sedam zemalja jugoistočne Europe, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dogovorili su se u ponedjeljak o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Predsjednici Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Rumunjske rekli su u deklaraciji prihvaćenoj na susretu u vojvođanskom Karađorđevu kako je zajedničko djelovanje u suprotstavljanju organiziranom kriminalu i terorizmu uvjet sigurnosti svake zemlje i regije u cjelini. Oni su u završnom dokumentu o borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma istaknuli obvezu svojih zemalja da zaključe sporazum o policijskoj suradnji, usklade zakonodavstva s onim u Europskoj uniji te uspostave suradnju s odgovarajućim tijelima EU-a i NATO-a.

LUXEMBOURG - Pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU-a ostaju i dalje zamrznuti, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. "Spremni smo nastaviti pregovore praktički isti dan kad Srbija ispuni uvjet pune suradnje s Haškim sudom, ali, na žalost, u tom smislu nema prijelomne vijesti i pregovori ostaju na čekanju", rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon sastanka Trojke EU-a sa srbijanskim izaslanstvom koje je predvodio premijer Vojislav Koštunica. Trojka EU-a - finski i njemački ministri vanjskih poslova Erkki Tuomioja i Frank-Walter Steinmeier te povjerenik za proširenje Olli Rehn - prije sastanka sa srbijanskim predstavnicima razgovarali su glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte. Ona je izjavila da u Srbiji ne postoji politička volja da se uhiti ratni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić. EU je u svibnju ove godine prekinuo pregovore sa Srbijom zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom.

LUXEMBOURG - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u ponedjeljak Tursku da ne propusti priliku rješavanja ciparskog problema, koje nudi finsko predsjedništvo EU-a. "To bi mogla biti jedinstvena mogućnost i ne bismo smjeli propustiti tu prigodu", rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon sastanka Trojke EU-a s turskim izaslanstvom u Luxembourgu. Finski ministar Erkki Tuomioja rekao je na istoj konferenciji za novinare da njegova zemlja pokušava postići kompromisno rješenje oko Cipra, ali nije želio ulaziti u pojedinosti toga plana. Turska, koja je prije godinu dana započela pregovore o punopravnom članstvu s EU-om, ne priznaje administraciju ciparskih Grka, jedinu vladu koju međunarodna zajednica priznaje na tom podijeljenom otoku. Na sjeveru toga otoka, ciparski Turci su proglasili svoju republiku koju priznaje samo Ankara.

BERLIN - Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u ponedjeljak kako njegova zemlja želi ući u NATO do 2009., a u Europsku uniju (EU) do 2013. godine. Gruevski je u razgovoru za njemačku novinsku agenciju dpa naglasio da je čvrsta perspektiva članstva u tim organizacijama ključna za stabilnost cijelog Balkana. "Mi smo do kraja predani nastavku integriranja u EU i NATO", rekao je Gruevski, 36-godišnji bivši ministar financija i bankar čija je vlada desnog centra preuzela vlast u kolovozu prošle godine. Makedonija želi pozivnicu za priključenje NATO-u na summitu tog saveza 2008. godine, a očekuje članstvo iste godine ili 2009. Gruevski je pozvao EU da iduće godine odredi datum početka pregovora za pristupanje Uniji i procijenio da bi Makedonija punopravni član mogla postati u roku "šest ili sedam godina".

BAGDAD - Automobili bombe ubili su u ponedjeljak najmanje trideset ljudi u Iraku, a dvije eksplozije u Bagdadu dogodile su se gotovo istovremeno, neposredno prije večernjeg okupljanja muslimanskih vjernika tijekom Ramazana. U ponedjeljak je u vjerski mješovitom području Ura na sjeveru iračkoga glavnoga grada ubijeno 20 ljudi, a 17 je ranjeno, priopćio je izvor iz ministarstva unutarnjih poslova. Jedna eksplozija dogodila se u blizini tržnice. Južno od Bagdada ubijeno je najmanje deset osoba, a petnaestero je ranjeno. Automobil bomba eksplodirao je kraj banke na tržnici u mjestu Suwayri u kojemu žive i suniti i šijiti, objavila je policija.

WASHINGTON - Bijela kuća istaknula je u ponedjeljak da Kina ima "odgovornost i obveze" u skladu s rezolucijom usvojenom u subotu protiv Sjeverne Koreje, te je uvjerena da će ih poštovati. "Svi imaju odgovornost i obveze u skladu s rezolucijom 1718 Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Show glede nepristajanja Kine da provjerava pošiljke u zemlju i iz zemlje svojeg saveznika i susjeda, Sjeverne Koreje, radi sprečavanja prijevoza nuklearnog materijala i tehnologije. Snow je naglasio da sudjelovanje Kine ali i Južne Koreje u akcijama protiv Sjeverne Koreje predstavlja "važan faktor" i "imamo povjerenja u njihovu spremnost da se povinuju rezoluciji za koju su glasovali".

COLOMBO - Najmanje 102 vojnika je ubijeno, a više od 150 ranjeno u Šri Lanki u najgorem samoubilačkom napadu u zemlji koji su u ponedjeljak navodno izveli tamilski pobunjenici na mornarički konvoj, objavila je policija i zdravstveni dužnosnici. Kamion pun eksploziva digao je u zrak gotovo dvadeset autobusa u kojima su bili šrilanški mornari, u okrugu Trincomalee, objavila je policija. Taj "barbarski napad na nenaoružane mornare" dokazuje da Tamilskim tigrovima nije do mira, ocijenio je glasnogovornik vlade za obranu Keheliya Rambukwella. Vlada i policija sumnjiče Tigrove za izvršenje tog napada, no ta organizacija nije preuzela odgovornost za napad.

SOFIjA - Međunarodna inicijativa pokrenuta kako bi se pomoglo u obnovi Balkana nakon krvavih ratova proteklog desetljeća ugasit će se 2008. godine, objavio je u ponedjeljak njezin koordinator. Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, izjavio je kako je proširenje Europske unije pomoglo da regija sazri do stupnja u kojem sama može preuzeti zadatak smirivanja neprijateljstava koje su se pojavile raspadom bivše Jugoslavije. "Pakt o stabilnosti ide svome kraju. Regija je dovoljno zrela da preuzme taj zadatak", rekao je Busek tijekom posjeta Sofiji. Po njegovim riječima, Pakt će biti transformiran u regionalno vijeće za suradnju koje bi trebalo biti uspostavljeno do sredine iduće godine.

MOSTAR - Dvije stranke s hrvatskim predznakom, HDZ BiH i HDZ 1990., koje su na nedavnim izborima u BiH osvojile najviše glasova u hrvatskom biračkom tijelu, u ponedjeljak su u reakcijama na sklapanje koalicije dviju stranaka koje okupljaju Bošnjake, Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH, objavile kako nisu iznenađene takvom koalicijom. SDA i Stranka za BiH proteklog su vikenda priopćile kako su se dogovorile o uspostavljanju koalicije, iako su u predizbornoj promidžbi bili ljuti protivnici. Glasnogovornik HDZ 1990. Draženko Primorac je izjavio kako novouspostavljena koalicija nije iznenađenje jer obje stranke pripadaju desnom političkom centru i imaju slične programe. Glasnogovornik HDZ BiH Mišo Relota je rekao kako se moglo očekivati sklapanje koalicije između SDA i Stranke za BiH jer je nakon izbora u bošnjačkom narodu stvarano ozračje za takvu koaliciju.

MOSKVA - Poslovni direktor ruske državne novinske agencije Itar Tass, 55-godišnji Anatolij Voronin pronađen je izboden nožem u svom stanu u centru Moskve u ponedjeljak, objavila je ta agencija. Voronin, Tassov poslovni direktor, preminuo je od "višestrukih ubodnih rana nožem", izjavio je za Tass neimenovani izvor u uredu glavnog tužitelja. Voronin se u ponedjeljak navodno trebao vratiti na posao s odmora i vozač ga je čekao tri sata ispred zgade prije nego se vratio u Tass i prijavio njegov nestanak. S još jednim djelatnikom Tassa, vozač se kasnije popeo do stana, pronašao otvorena vrata, ispremeten stan te Voroninovo tijelo.

KIRKUK - Islamska vojska u Iraku, jedna od glavnih skupina sunitske gerile u toj zemlji, objavila je u ponedjeljak da je spremna pregovarati s američkom vojskom, isključujući kontakte s iračkim vlastima. "Naša ponuda o pregovorima od prije nekoliko mjeseci još uvijek vrijedi", kazao je novinarima u Kirkuku Iračanin koji se predstavio kao Abdel Rahmane Abou Khoula, tvrdeći da je predvodnik te oružane skupine. "Spremni smo pregovarati s Amerikancima ali ne s iračkim vlastima s lica mjesta", kazao je on, dodajući da njegova skupina koju čine nekadašnji baasisti, raspuštena stranka svrgnutog predsjednika Saddama Husseina, nije zabrinuta pozivima na nacionalno pomirenje" premijera Nourija al-Malikija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙