FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnova splitske rive počela prosvjedima oporbenih stranaka i građana

SPLIT, 16. listopada 2006. (Hina) - Početak uređenja splitske riveobilježili su danas prijepodne, osim priprema izvođača radova "Konstruktora", tiskovna konferencija oporbenih stranka i prosvjedi skupine građana nezadovoljnih planiranim preuređenjem rive.
SPLIT, 16. listopada 2006. (Hina) - Početak uređenja splitske riveobilježili su danas prijepodne, osim priprema izvođača radova "Konstruktora", tiskovna konferencija oporbenih stranka i prosvjedi skupine građana nezadovoljnih planiranim preuređenjem rive.

Oporbeni političari Joško Dvornik iz HNS-a, Marin Jurjević iz SDP-a i Silvio Ćurin iz HSS-a sa suradnicima održali su na rivi konferenciju za novinare ispred 50-ak okupljenih građana na kojoj su ustvrdili da se na rivi obavlja kulturocid.

Joško Dvornik ustvrdio je da je HNS radio anketu i da se 80 posto Splićana ne slaže s tim projektom obnove jer, kako je rekao, beton ne može biti kao i kamen.

Marin Jurjević iz SDP-a, ogorčen svime što se događa s rivom, rekao je kako "gradonačelnik Puljić ne da referendum za rivu i ona postaje njegova betonara".

"Na Bundeku Zagreb stavlja brački kamen, a mi na rivu beton, a to sve zato da bi Puljić mogao na sv. Duju iduće godine otvoriti obnovljenu rivu kako ju on zamišlja", rekao je, uz ostalo, Jurjević.

Silvio Ćurin, čelnik splitskog HSS-a, rekao je kako je nedopustivo eksperimentirati s rivom i bacati milijune kuna u projekt koji građani ne prihvaćaju.

Nakon toga neki ogorčeni su građani u more bacali pripremni materijal Konstruktora.

Nazočnima se obratila i novinarka HTV-a Branka Šeparović riječima da Zagrepčani moraju pomagati Splićanima, koji bi sami morali obraniti svoju rivu, a danas su se na rivi okupili u vrlo malom broju.

"Istina, nikakvo okupljanje građana nije organizirano, ali se očekivalo da će ih spontano doći više", rekla je Šeparović.

"Dok je država proglasila borbu protiv betonizacije, u Splitu se njegova čuvena riva, simbol Mediterana, betonizira. Mi pišemo svoju povijest od sedmog stoljeća, a sada ovdje u Splitu sve to hoćemo poništiti", rekla je Branka Šeparović dodajući da će organizirati kupnju svih starih klupa s rive i svakoga kamena s rive da bi se jednom kada, kako je rekla, netko pametniji bude vodio Split, to vratilo na staro mjesto.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i direktor Konstruktora Željko Žderić potpisali su 11. listopada ugovor vrijedan 66 milijuna kuna o rekonstrukciji i obnovi splitske. Prema ugovoru svi radovi moraju biti završeni do blagdana Sv. Duje, u svibnju 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙