FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnicima Salonita uručeni otkazi

SPLIT,13. listopada 2006.(Hina) - Radnicima vranjičke tvornice "Salonit" u stečaju danas su, odlukom stečajnoga upravitelja, uručeni otkazi, izvijestio je glavni povjerenik Sindikata radnika Dalmacije pri HUS-u Jozo Marić.
SPLIT,13. listopada 2006.(Hina) - Radnicima vranjičke tvornice "Salonit" u stečaju danas su, odlukom stečajnoga upravitelja, uručeni otkazi, izvijestio je glavni povjerenik Sindikata radnika Dalmacije pri HUS-u Jozo Marić.

Marić je poručio da je odluka o otkazu za 200-tinjak preostalih zaposlenika donesena mimo dogovora s Ministarstvom gospodarstva koji predviđa preustroj tvrtke, sukladno nedavno prihvaćenom stečajnom planu, u brodogradilište mega jahti i brodskog namještaja.

Također je naglasio da radnici neće odustati od za ponedjeljak najavljenog prosvjeda ispred sjedišta Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje je Visokom trgovačkom sudu uputilo žalbu na odluku o stečajnom planu, što ga je prihvatio Odbor vjerovnika.

Prosvjed bi, prema najavi, u utorak trebali održati i ispred Sabora i Državnog odvjetništva u Zagrebu.

Marić je podsjetio kako je taj stečajni plan jamčio očuvanje svih radnih mjesta, s tim što bi se ugovori o radu prenijeli na nove poslodavce nakon što preuzmu Salonit.

Stečajni sudac Jozo Ćaleta, koji vodi stečaj "Salonita", nije bio dostupan za izjave.

Stečajnim je planom, koji je prihvatio Odbor vjerovnika, tvrtki R.L.E. u zakup dano oko 26 tisuća četvornih metara tvorničkog zemljišta na kojemu bi se pokrenula ekološki prihvatljiva proizvodnja mega jahti i brodskog namještaja koja bi zamijenila dosadašnji proizvodni program proizvodnje cijevi i druge opreme od kancerogenog azbesta.

Županijsko državno odvjetništvo uložilo je žalbu, ocjenjujući da je ponuda tvrtke R.L.E. iz Drniša znatno lošija i nepovoljnija od one koju je podnijela tvrtka Katran abrazivi iz Zagreba.

Salonit je posljednja tvornica u ovom dijelu Europe koja je koristila azbest u proizvodnji. Azbest je zabranjen u EU što se i Hrvatska obvezala poštivati.

Stečaj nad Salonitom prije dvije godine otvorilo je Ministarstvo financija kojemu tvrtka duguje 26 od ukupno 35,8 milijuna kuna priznatih potraživanja.

Vrijednost tvorničke imovine procijenjena je na 138 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙