FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor osnovao sveučilište u Puli

ZAGREB, 29. rujna 2006.(Hina) - Hrvatska je danas dobila svoje sedmo sveučilište, ono u Puli, odlučio je Hrvatski sabor, koji je prihvatio amandman HDZ-a da pulsko sveučilište nosi ime biskupa Jurja Dobrile.
ZAGREB, 29. rujna 2006.(Hina) - Hrvatska je danas dobila svoje sedmo sveučilište, ono u Puli, odlučio je Hrvatski sabor, koji je prihvatio amandman HDZ-a da pulsko sveučilište nosi ime biskupa Jurja Dobrile.

Pulsko sveučilište obuhvaća Filozofski fakultet, Fakultet za ekonomiju i turizam, Visoku učiteljska školu, te Sveučilišnu knjižnicu i Učiteljski centar.

Sabor je izmijenio Zakon o otpadu kojim se hrvatski propisi o postupanju s otpadom usklađuju s direktivama Europske unije te Strategijom upravljanja otpadom.

Predviđena je mogućnost da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost može, po posebnim uvjetima, posao oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada djelomično povjeriti privatnim poduzećima koja proizvode otpad i plaćaju naknadu za njegovo zbrinjavanje.

Izmijenjen je i Zakon o prijevozu u cestovnom prometu po kojemu se rok za 'podmlađivanje' kamiona i autobusa s početka 2007. pomiče na početak 2012. - do tog roka svi kamioni i autobusi ne bi smjeli biti stariji od 18, odnosno 10 godina kada je riječ o autobusima za prijevoz djece.

Pomaknuta je i dobna granica vozača koji smiju upravljati vozilima težim od 3,5 tona, sa sadašnjih 18 na 21 godinu.

Sabor je Lastovsko otočje proglasio Parkom prirode. To je prvi hrvatski park prirode smješten na ulazu u akvatorij, a riječ je o 195 četvornih kilometara biološko raznolikog područja s 44 otoka, otočića i hridi, koje je i autentično stanište morske medvjedice.

Sukladno mišljenju Vlade, saborska većina odbila je SDP-ovu interpelaciju o odgovornosti Vlade za stanje u Požeško-slavonskoj županiji.

Sabor je dao suglasnost na izmjenu Odluke o redoslijedu i dinamici privatizacije Ine kojom Vlada odgađa prodaju sedam posto dionica Ine zaposlenicima i bivšim zaposlenicima u društvima Ina grupe.

Umjesto 30 dana nakon inicijalne javne ponude za dionice Ine, kako je prvotno stajalo u Odluci, prodaja sedam posto dionica zaposlenicima i bivšim zaposlenicima obavit će se najkasnije u roku šest mjeseci od inicijalne ponude.

Sabor je potvrdio više međunarodnih ugovora i konvencija, među kojima i Ugovor s EU o razmjeni tajnih podataka, onaj između Hrvatske i Njemačke o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu, Ugovor sa švedskom Vladom o suradnji u borbi protiv kriminala, te Međunarodnu konvenciju o građanskoj odgovornosti za štetu zbog onečišćenja pogonskim uljem.

Potporu zastupnika dobio je i ugovor kojim se mijenja Okvirni ugovor o poticanju malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, koji bi sa 20 milijuna eura trebali kreditirati Europska banka za obnovu i razvoj te Razvojna banka Vijeća Europe.

U drugo saborsko čitanje upućeni su Vladini zakoni o leasingu te o postupku primopredaje vlasti, a odbijen je HSS-ov zakon o poticanju domaće proizvodnje za plasman u turizam.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 22. sjednicu nastavlja idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙