FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - S obzirom na izmijenjene okolnosti stekli su se uvjeti za promjenu odluke o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP), a na sastanku s predstavnicima parlamentarnih stranaka početkom ovog tjedna dogovoreno je da se do kraja listopada sastane međustranačka radna skupina koja bi finalizirala prijedlog promjene odluke o ZERP-u i koja bi se potom zajednički uputila u Sabor, izjavio je danas premijer Ivo Sanader. Prijedlog promjene odluke o ZERP-u u Sabor bi bio upućen zajednički, ne kao poen HDZ-a, ne kao poen Vlade, ne kao politički bodovi bilo koga, nego kao nadstranački konsenzus, kazao je Sanader na sjednici Vlade, ocjenjujući "politički vrlo jeftinim" jučerašnji prijedlog predsjednika HSS-a i SDP-a Josip Friščić i Ivica Račana, koji su predložili svojim klubovima da iniciraju donošenje odluke o početku cjelovite primjene ZERP-a i na članice EU-a.

ZAGREB - Glasnogovornik HDZ-ova Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Gordan Jandroković danas je neodgovornom nazvao inicijativu čelnika SDP-a i HSS-a za primjenu zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i na članice EU. Jandroković je na konferenciji za novinare podsjetio kako su se oporbeni čelnici početkom tjedna našli s predsjednikom Vlade, resornim ministrima i šefovima nadležnih saborskih odbora. Tada je dogovoreno da se do kraja listopada sastane međustranačka radna skupina, koja bi finalizirala prijedlog promjene odluke o ZERP-u, a koji bi se potom zajednički uputio u Sabor, rekao je Jandroković. Predsjednici HSS-a i SDP-a Josip Friščić i Ivica Račana jučer su svojim klubovima predložili da iniciraju donošenje odluke o početku cjelovite primjene ZERP-a i na članice EU-a. Takvu inicijativu u HDZ-u smatraju da se važna tema iskoristi u dnevnopolitičke svrhe.

ZAGREB - Članovi Upravnog vijeća Hine reagirali su na današnji prijedlog Vlade upućen Saboru da ih se razriješi dužnosti jer su bez petog člana iz redova zaposlenika jučer izabrali ravnatelja, ističući da su postupili u skladu sa zakonom. Članovi Upravnog vijeća napominju da su danas istekli svi zakonski rokovi u kojima je trebala biti donesena odluka o izboru novog ravnatelja te ne mogu biti odgovorni što Vlada i Sabor nisu ranije imenovali petog člana Vijeća. Oni podsjećaju kako su to i službenim putem još u kolovozu zatražili od Vlade. članovi Vijeća su spremni podnijeti ostavke, ali odbacuju sve optužbe upućena na sjednici Vlade, a dosadašnji rad Vijeća smatraju profesionalnim i odgovornim, te da su se u interesu agencije i djelatnika nastojali oduprijeti svim političkim pritiscima.

ZAGREB - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović izjavila je danas novinarima u Hrvatskom saboru, kako je "licemjeran Vladin prijedlog" Hrvatskom saboru da razriješi Upravno vijeće Hine, te ocijenila da nije riječ o zaštiti interesa zaposlenika Hine, kako obrazlaže Vlada, nego o pritiscima iz EU. Zastupnica Antunović, koja je i predsjednica saborskog Odbora za medije ustvrdila je kako je Vlada, prije više od tri mjeseca, predložila imenovanje četiri od pet članova Upravnog vijeća Hine, ne poštujući zakonske kriterije. Smatra kako je jučerašnju odluku o imenovanju ravnateljice Hine Upravno vijeće donijelo u sprezi s vladajućom politikom, te pretpostavlja da je Vlada promijenila mišljenje jer se u međuvremenu našla pod nekom vrstom pitanja ili pritiska iz EU.

SPLIT - Radnicima vranjičke tvornice "Salonit" u stečaju danas su, odlukom stečajnoga upravitelja, uručeni otkazi, izvijestio je glavni povjerenik Sindikata radnika Dalmacije pri HUS-u Jozo Marić. Poručio je da je odluka o otkazu za 200-tinjak preostalih zaposlenika donesena mimo dogovora s Ministarstvom gospodarstva koji predviđa preustroj tvrtke, sukladno nedavno prihvaćenom stečajnom planu, u brodogradilište mega jahti i brodskog namještaja. Rekao je da radnici neće odustati od za ponedjeljak najavljenog prosvjeda ispred sjedišta Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje je Visokom trgovačkom sudu uputilo žalbu na odluku o stečajnom planu, što ga je prihvatio Odbor vjerovnika.

ZAGREB - Hrvatski savez slijepih na današnjoj je konferenciji za novinare, organiziranoj uoči 15. listopada, Međunarodnog Dana bijelog štapa, zatražio hitno donošenje Zakona o doplatku na tešku invalidnost. Taj zahtijev podržalo je ovih dana 36.000 građana potpisima na peticiju "Ne trebamo milostinju pojedinca, već sustavnu brigu države", koja se provodila u većini hrvatskih gradova. Zakonom bi se, kako ističu u Savezu slijepih, na ujednačen način reguliralo pravo na doplatak osobama s najtežim oblicima invaliditeta, kako bi im se pokrili dodatni troškovi kojima su izloženi zbog svoje invalidnosti, te time osigurale približno iste šanse pri uključivanju u društveni život. U Hrvatskoj ima oko 5.800 slijepih osoba, koje su organizirane u 26 udruga Hrvatskog saveza slijepih.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) podržava zahtjeve Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) za obeštećenjem korisnika obiteljskih i limitiranih mirovina, te rješavanje problema novih umirovljenika i umirovljeničke božićnice, jer su umirovljenici, uz nezaposlene, jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u Hrvatskoj. HUS u današnjem priopćenju posebno izražava podršku Prijedlogu zakona o jednokratnom godišnjem dodatku na mirovinu - božićnici, koji je podnio zastupnik HSU-a u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja. HUS podsjeća da je inicirao i s ostalim sindikalnim središnjicama proveo akciju potpisivanja peticije za pravedan mirovinski sustav. Kao potpora zahtjevima za izjednačavanje mirovina ostvarenih do 1. siječnja 1999 i mirovina ostvarenih nakon toga datuma te ukidanje privilegiranih - dužnosničkih mirovina, prikupljeno je 333.000 potpisa hrvatskih građana.

ZAGREB - 'Norme: velike koristi za male poduzetnike', tema je na koju svjetska udruženja za norme skreću pažnju prilikom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana normi, 14. listopada, priopćio je Hrvatski zavod za norme. Taj dan tradicionalno se obilježava odabranim sloganom i porukom, koju svojim članicama upućuju čelnici međunarodnih organizacija za normizaciju ISO, IEC i ITU. U ovogodišnjoj poruci posebno se naglašava važnost normi za nastup malih i srednjih poduzetnika na globalnom tržištu. Hrvatski zavod za norme, nacionalno tijelo za normiranje u Republici Hrvatskoj, obilježit će Dan normi svečanim skupom koji će se održati 19. listopada, na kojem će se ujedno obilježiti stota obljetnica Međunarodnog elektrotehničkog povjerenstva.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) naručio je za ovu sezonu gripe 700.000 doza cjepiva, od čega bi prvi dio trebao stići u Hrvatsku do kraja listopada, izjavio je epidemiolog u HZJZ-u Bernard Kaić. Ovogodišnja narudžba veća je za 137.000 doza od lanjske, kada je pojava ptičje gripe u svijetu izazvala pojačani interes za cijepljenje i u Hrvatskoj. HZJZ je u proljeće anketirao Županijske zavode za javno zdravstvo, i na temelju tih rezultata došlo se do procjene da će za ovu sezonu trebati čak 700.000 doza, kaže Baklaić. Cjepivo za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje je besplatno, a za ostale će vjerojatno biti nešto skuplje od lanjskih 30 kuna.

ZAGREB - U prvih sedam dana izložbe brončanog kipa grčkog atleta Apoksiomena iz četvrtoga stoljeća prije Krista, u prostoru palače Medici Riccardi u Firenci, razgledalo je 6000 posjetitelja što je, po posjećenosti izložaba u Italiji, na trećem mjestu, izvijestila je danas glasnogovornica Ministarstva kulture Snježana Glavak. Izložbu je 30. rujna otvorio ministar kulture Božo Biškupić zajedno s predsjednikom Provincije Firenca Matteom Renzijem, a ostaje otvorena do 30. siječnja 2007.

ZAGREB - Komedija Mire Gavrana "Muž moje žene" bit će 17. listopada premijerno izvedena u glasovitom moskovskom Teatru glumaca na Taganjiki, izvijestila je zagrebačka agencija Presscut. Predstavu će izvesti Teatar Art partner XXI. u režiji mladog i afirmiranog redatelja Aleksandra Ogareva. Ruski gledatelji, uz predstavu "Muž moje žene", odmah nakon nje moći će pogledati i njezin nastavak "Povratak muža moje žene". U glavnim ulogama nastupaju moskovski glumci Valerij Garkalin, Semen Strugačev i Olga Prokofjeva. Miro Gavran je u proteklih petnaestak godina najizvođenijihrvatski autor u zemlji i inozemstvu, njegovi kazališni tekstovi imali su preko stotinu i četrdeset kazališnih premijera na svim kontinentima, osim Afrike, a vidjelo ih je više od milijun i pol gledatelja.

ZAGREB - Predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2006. Davorka Bastić izjavila je danas na konferenciji za novinare kako će ovogodišnji "Mjesec hrvatske knjige" biti otvoren 15. listopada u Velikoj Gorici. "Ove se godina obilježavaju obljetnice mnogih hrvatskih znanstvenika", rekla je, dodavši kako je to bila prigoda da "Mjesec knjige" bude posvećen znanstveno-popularnoj literaturi. Po njezinim riječima u ovogodišnji je program "Mjeseca hrvatske knjige" uključena i hrvatska dijaspora s područja Subotice i Pečuha. Ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković-Mikulčić podsjetila je kako će otvaranjem "Mjeseca knjige" u Velikoj Gorici biti obilježena 120. obljetnica prve čitaonice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙