FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aziji prijeti pokretanje utrke u nuklearnom naoružavanju

ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Sablasna mogućnost otvaranja utrke u nuklearnom naoružanju nadvila se u ponedjeljak nad Azijom nakon što je komunistička Sjeverna Koreja šokirala svoje susjede objavom da je provela prvi nuklearni test u povijesti.
ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Sablasna mogućnost otvaranja utrke u nuklearnom naoružanju nadvila se u ponedjeljak nad Azijom nakon što je komunistička Sjeverna Koreja šokirala svoje susjede objavom da je provela prvi nuklearni test u povijesti.

Novonastala situacija mogla bi u utrku za atomskim oružjem natjerati sve zemlje u regiji, čak i one koje su dosad bile tome nesklone, poput Južne Koreje ili Tajvana, ocjenjuje američka agencija AP.

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvela podzemni nuklearni pokus, ustvrdivši prilikom objave kako će taj događaj "pridonijeti obrani mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji oko njega", prenio je Reuters.

U širem kontekstu, potez vlasti u Pjongjangu mogao bi nagnati druge nuklearne sile, poput SAD, Indije ili Kine, da ponovno pokrenu svoja nuklearna testiranja, što bi moglo ugroziti dogovor o neširenju atomskog oružja.

"Ako se informacije o testu pokažu istinitima, to će ozbiljno ugroziti se samo sjeveroistočnu Aziju nego i globalnu stabilnost", ocijenio je japanski premijer Shinzo Abe.

"U slučaju da se potvrdi vijest o bombi, s velikom se sigurnošću može reći da će to pokrenuti utrku u naoružanju, tjerajući vlade svih zemalja u regiji na povećanje sredstava za obranu", rekao je voditelj seulskog ureda Međunarodne krizne skupine (ICG) Peter Beck.

Južna Koreja strahuje da bi Japan mogao prvi krenuti u stjecanje nuklearne moći, uzrokujući identične protumjere svojih sumnjičavih susjeda, osobito Kine i Južne Koreje, što bi u konačnici ugrozilo regionalnu sigurnost.

Japanci duboko preziru nuklearno oružje, jer je u kolektivnu svijest duboku utisnuto sjećanje na američke napade atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki.

Tokio je još 1995. razmatrao mogućnost nuklearnog naoružavanja kao protumjeru na nuklearnu moć Sjeverne Koreje, ali je vlada u konačnici odbacila tu zamisao zbog mogućnosti da Japan zbog toga izgubi američku vojnu pomoć i da takav potez uzbuni japanske susjede.

No prošlog je mjeseca bivši japanski premijer Yasuhiro Nakasone, koji danas vodi jednu analitičku agenciju, javno predložio da Japan "razmotri nuklearnu opciju".

Odluči li se Japan za takav potez, ne bi trebalo dugo da se velike zalihe plutonija iz iskorištenog goriva tamošnjih nuklearniih elektrana prerade u oblik potreban za zradu atomskog oružja.

Zato su nakon objave informacije o sjevernokorejskom nuklearnom testu iz cijelog svijeta počele stizati osude tog događaja, Vijeće sigurnosti najavilo je hitnu sjednicu na kojoj će to biti jedina tema, a političko vodstvo Južne Koreje odmah se sastalo kako bi dogovorilo načine kako najbolje zaštititi zemlju u novonastalim okolnostima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙