FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja postala osma nuklearna sila i otvorila novu globalnu krizu

WASHINGTON,9. listopada (Hina) - Nakon godina sračunatog vođenja politike visokog rizika Sjeverna Koreja je u ponedjeljak očigledno izvela podzemnu nuklernu probu, postajući time osma deklarirana nuklearna sila na svijetu i otvorivši novu globalnu diplomatsku krizu.
WASHINGTON,9. listopada (Hina) - Nakon godina sračunatog vođenja politike visokog rizika Sjeverna Koreja je u ponedjeljak očigledno izvela podzemnu nuklernu probu, postajući time osma deklarirana nuklearna sila na svijetu i otvorivši novu globalnu diplomatsku krizu.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je da je pokus uspješno izveden u 10:36 sati po lokalnom vremenu, uz "100-postotno korištenje vlastitog znanja i tehnologije", te da će pridonijeti "obrani mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u susjednim regijama".

Nuklearnim pokusom, na koji je Pyongyang upozoravao da slijedi od 3. listopada, završene su godine intenzivne diplomatske aktivnosti usmjerene na sprečavanje izoliranog kominističkog režima da razvije nuklerano oružje. Potez Pyongyanga predstavlja i udarac kineskom čelniku Hu Jintaou, koji je smo nekoliko sati prije eksplozije bio domaćin važnom sastanku s novim japanskim premijerom Shinzom Abeom, koji je završio zajedničkim pozivom Sjevernoj Koreji da se suzdrži od testiranja oružja i vrati za pregovarački stol.

Pokus će staviti nove dvojbe i pred američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Sjevernu Koreju svrstao u "osovinu zla" zajedno s Iranom i Irakom.

Situacija se na diplomatskom polju radikalno mijenja i za Japan, ključnog saveznika SAD-a u istočnoj Aziji, zemlju kojoj je Pyongyang upućivao otvorene prijetnje i lansirao balističke projektile preko njezinog teritorija.

Južnokorejski Institut za geološka istraživanja zabilježio je potres jakosti 3.6 stupnjeva Richterove ljestvice oko 10:30 sati u okrugu Hwadae, na istoku zemlje. Vjeruje se da Sjeverna Koreja ima dovoljno plutonija za izradu šest do deset nuklearnih bombi.

Iz okruga Hwadae, smještenom nauprot obala Japana, 4. srpnja ove godine ispaljeno je sedam balističkih projektila, jedan navodno interkontinentalni dometa 6.500-7.000 km, koji može doseći i zapadnu obalu SAD.

Analitičari ocjenuju da će Pjongjang svoj mali atomski arsenal maksimalno diplomatski koristiti, kao sredstvo pritiska prema Kini da redovito isporučuje hranu, prema Seoulu da nastavi tzv. "sunčanu politiku" otvaranja prema Sjeveru, kao i prema SAD da pristanu na bilateralne pregovore.

Današnji poteza Pyongyanga imat će i dugoročne destabilizirajuće učinke na regiju, ocjenuju stručnjaci, jer će potaknuti utrku u naoružanju u regiji.

Japan, koji nema oružane sustave s kojima može izvesti preventivni udar na Sjevernu Koreju, kada utvrtdi da raketni napad neposredno predstoji, ali će sada vjerojatno pojačati napore da razvije taj sustav.

Najmračniji scenario je mogućnost da Japan, Tajvan i Južna Koreja i sami pristupe razvoju nuklearnog oružja, što se nakon pokusa u Hwadaeu i ne čini nemogućim, ali bi značilo kraj za Međunarodni sporazum o neširenju nuklearnog oružja, stvoren da spriječi ovakve prijetnje svjetskom miru kakva je danas stigla iz Sjeverne Koreje.

(Hina) xdhai ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙