FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kritike sjevernokorejske najave nuklearnog testiranja

ZAGREB, 4. listopada 2006. (Hina) - Najava Sjeverne Koreje da će testirati nuklearno oružje jer je na takav korak primorana sankcijama i neprijateljstvom Sjedinjenih Država, izazvala je kritike diljem svijeta, javljaju agencije.
ZAGREB, 4. listopada 2006. (Hina) - Najava Sjeverne Koreje da će testirati nuklearno oružje jer je na takav korak primorana sankcijama i neprijateljstvom Sjedinjenih Država, izazvala je kritike diljem svijeta, javljaju agencije.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun pozvao je u srijedu na "hladnokrvan i odlučan odgovor" sjevernokorejskoj prijetnji o nuklearnom testiranju, prenosi agencija Associated Press. Ranije je Južna Koreja podigla razinu sigurnosti.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Choo-Kyu ho, kako prenosi France Presse, izjavio je da Seul neće tolerirati sjevernokorejsko nuklearno testiranje.

"Vlada jasno ponavlja svoju politiku da neće tolerirati sjevernokorejsko posjedovanje nuklearnog oružja te inzistira da Pjongjang odmah poništi svoj projekt nukelarnog testiranja", kazao je Choo.

Japanski premijer Shinzo Abe također je istaknuo da je za Japan neprihvatljivo ako Sjeverna koreja izvede nuklearni test.

"Prirodno, mi ne možemo prihvatiti da Sjeverna Koreja izvede takav test", rekao je Abe, a prenijela AP.

Australija, jedna od rijetkih država koja ima diplomatske veze sa sjevernokorejskim komunističkim režimom, najavila je da će pozvati sjevernokorejskog veleposlanika kako bi mu izrazila protivljenje najavi Pjongjanga o nuklearnom testiranju.

"Mi ćemo odlučno izraziti naše mišljenje, izravno sjevernokorejskom veleposlaniku", izjavio je australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer, dodavši da ga stvarno zabrinjava to što Sjeverna Koreja misli da bi to "moglo poboljšati sigurnost".

Kina je, prema France Presseu, pozvala Pjongjang na "mir i suzdržanost".

Kako prenose agencije Reuters i AP, visoki sjevernokorejski diplomat u Australiji Pak Myong Guk je odbacio kritike da je namjera njegove zemlje da izvede nuklearno testiranje provokativna.

"To nije provokativan čin, to je samo odgovarajuća mjera za obranu, za nas da se možemo obraniti", kazao je Pak.

Dodao je i da su prijetnje SAD-a o ekonomskim sankcijama Sjevernoj Koreji "proglašenje rata" te da su prisile Pjongjang na nukelanro testiranje.

Ranije su zabrinutost i osudu sjevernokorejskom najavom izvođenja nuklearnog testiranja izrazile SAD i Rusija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙