FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja objavila da je izvela nuklearni pokus

ZAGREB, 9. listopada 2006.(Hina) - Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvela podzemni nuklearni pokus, izvijestila je sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA, a australski, južnokorejski i američki seizmolozi zabilježili su podrhtavanje tla na području Sjeverne Koreje.
ZAGREB, 9. listopada 2006.(Hina) - Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvela podzemni nuklearni pokus, izvijestila je sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA, a australski, južnokorejski i američki seizmolozi zabilježili su podrhtavanje tla na području Sjeverne Koreje.

"Naš odjel za znanstvena istraživanja sigurno je i uspješno izveo podzemni nuklearni pokus 9. listopada", objavila je KCNA. U izvješću se dodaje da nije bilo ispuštanja niti bilo koje druge opasnosti od pokusa.

Australski premijer John Howard (na fotografiji) izjavio je u ponedjeljak u Canberri da je sjevernokorejsko nuklearno testiranje potvrđeno seizmičkim mjerenjima. "Izviješten sam da postoji seizmička potvrda da je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus ranije ovoga dana", kazao je Howard u parlamentu, ne pojašnjavajući tu svoju izjavu. I Južna Koreja je izvijestila da je zabilježila podhrtavanje tla u Sjevernoj Koreji. Južnokorejska predsjednička rezidencija Blue House objavila je da je Institut za geoznanosti i mineralne izvore zabilježio podrhtavanje tla magnitude od 3,58 do 3,7 u 1,35 sati po GMT-u. Južnokorejska novinska agencija Yonhap, prenijela je riječi jednog visokog dužnosnika ministarstva obrane u Seoulu kako su "detektirali zvuk eksplozije kod mjesta Hwaderi, u pokrajini Sjeverni Hamgyong". Južna Koreja u ponedjeljak je izdala zapovjed svim vojnim postrojbama da se uzdignu na stanje uzbune zbog objave Sjeverne Koreje da je izvela podzemni nuklearni pokus. "Izdali smo zapovjed u 11,20 sati (02,20 sati po GMT-u)", izjavio je glasnogovornik južnokorejskog vojnog zapovjedništva.

Američka sizmološka služba (USGS) potvrdila je u noći na ponedjeljak da je na području Sjeverne Koreja zabilježila podrhtavanje tla jakosti 4.2 stupnja Richterove ljestvice, prenijela je TV mreža CNN. Podrhtavanje tla zabilježeno je u 10:36 sati po lokalnom vremenu (01:36 GMT) objavljeno je iz USGS-a, što se podudara s navodima korejske državne agencije KCNA da je u to vrijeme izveden podzemni nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja prošloga je tjedna najavila da će testirati nuklearnu napravu, tvrdeći da je na takve pokuse navode američke prijetnje nuklearnim ratom i ekonomskim sankcijama, te da joj to neće biti prvi put da koristi nuklearno oružje.

Ako se informacije o izvedenoj podzemnoj nuklearnoj eksploziji pokažu točnima, Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja svijesta sa rigidnim maoističkim režimom i problemom gladi, pridružit će se ekskluzivnom klubu nuklearnih sila koji čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, te od 1998. Indija i Pakistan. Među zemljama za koje se smatra da posjeduju nuklearno oružje, ali to nisu nikada službeno potvrdile, najčešće se spominje Izrael.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi u ponedjeljak raspraviti objavu Sjeverne Koreje da je izvela podzemni nuklearni pokus, a očekuje se da će UN i Japan vjerojatno inzistirati na rezoluciji kojom bi se uvele dodatne sankcije Pyongyangu. Rezolucijom koja je prihvaćena u lipnju, nakon serije sjevernokorejskih lansiranja projektila, Pyongyangu su uvedene ograničene sankcije te se od njega zahtijevalo da prekine s programom balističkih projektila. Taj je zahtjev Sjeverna Koreja odmah odbacila. Rezolucija zabranjuje svim članicama UN-a da Sjevernoj Koreji prodaju materijal ili tehnologiju koja bi mogla služiti proizvodnji projektila ili oružja za masovno uništenje, a svim državama zabranjuje se i da od Sjeverne Koreje nabavaljaju projektile te zabranjeno oružje i tehnologiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙