FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 7. listopada 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u Zagrebu je danas u akciji "Pet do 12" okupio nekoliko stotina predstavnica udruga žena liječenih od raka dojke iz 43 hrvatska grada kako bi upozorile na dramatičnu smrtnost žena od opake bolesti i potrebu njenog ranog otkrivanja, koja omogućuje izliječenje. Ministar zdravstva Neven Ljubičić, koji se uz brojne druge osobe javnog života pridružio skupu, rekao je da je prvim pozivima ženama za besplatnu mamografiju u pet županija počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Cilj Programa je ranim otkrivanjem bolesti smanjiti neprihvatljivo visoku smrtnost za 25 do 30 posto u razdoblju od tri do pet godina.

DELNICE - U Park-šumi Golubinjaku, u blizini Delnica, danas su otvoreni "Europski dani biomase regija" u organizaciji Hrvatskih šuma. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Herman Sušnik rekao je da se u Hrvatskoj na godinu siječe pet milijuna prostornih metara drva. Znatna količina grana, kore i ostale biomase ne iskorištava se adekvatno, a to je obnovljiv izvor energije koji tek trebamo iskoristiti, naveo je Sušnik. Po riječima predsjednika Hrvatske udruge za biomasu Josipa Dundovića Hrvatske šume izgradile su dvije od 16 planiranih toplana na biomasu, a namjera je da svaka županija dobije po jednu. Time se žele potaknuti jedinice lokalne samouprave, srednje i malo poduzetništvo te industrija da prijeđu s fosilnih energenata na biomasu.

GROŽNJAN - Svi sudionici Konferencije o maslinovu ulju i zdravlju, koja se održava danas u Grožnjanu, smatraju da treba značajno poticati hrvatsko maslinarstvo i proizvodnju maslinova ulja kao namirnice velike prehrambene i zdravstvene vrijednosti, ali se razilaze u mišljenju o tome je li potreban poseban zakon o maslinama. Na tradicionalnoj konferenciji koju organiziraju zborovi novinara za zdravstvo te za zaštitu okoliša Hrvatskog novinarskog društva i Općina Grožnjan, saborska zastupnica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt predstavila je DC-ov prijedlog zakona o maslinama, koji bi se trebao naći u saborskoj proceduri na idućoj sjednici, a predstavnici maslinara su istaknuli da treba povećati i proizvodnju i potrošnju maslinovog ulja u Hrvatskoj.

TOVARNIK - U Tovarniku, povratničkome mjestu uz samu hrvatsko-srbijansku granicu, danas se održava prvi Festival voćnih rakija i likera na kojemu u organizaciji Udruge voćara "Rujan" iz Tovarnika sudjeluje tridesetak proizvođača iz Vukovarsko-srijemske županije. Udruga voćara "Rujan", osnovana prije tri godine, promiče voćarsku proizvodnju za koju je zainteresirano sve više poljoprivrednika koji napuštaju tradicionalne poljoprivredne kulture i okreću se voćarstvu, rekao je predsjednik te udruge Drago Kovačević. U posljednjih nekoliko godina na području Tovarnika zasadili smo oko 80 hektara voćnjaka, a u pripremi je sadnja još 20 hektara novih voćarskih nasada, rekao je Kovačević, dodajući kako bi uskoro na području Tovarnika pod voćem trebalo biti oko 200 hektara poljoprivrednih površina.

RIJEKA - Tridesetogodišnja medicinska sestra iz Rijeke napadnuta je sinoć na radnome mjestu u riječkome Kliničkom bolničkom centru i teže je ozlijeđena, izvijestila je danas primorsko-goranska Policijska uprava. Nju je na odjelu torakovaskularne kirurgije na Sušaku u 21,50 sati napao S.G. (25) iz Viškova i teško je ozlijedio. Policija je utvrdila da se napadač i medicinska sestra poznaju te da nije riječ o odnosu liječnik-pacijent. Ona je zadržana na liječenju, a S.G. je priveden u policijsku postaju, gdje je zadržan na kriminalističkoj obradi.

ZAGREB - U Muzeju za umjetnost i obrt danas je zatvorena izložba "Ivica Propadalo: Scenografije - instalacije s razlogom" koju je od 12. rujna do danas vidjelo više od 14.500 posjetitelja. Zadnjeg dana izložbe priređena je aukcija silueta prikazanih na izložbi. Nadmetale su se osobe s estrade i iz javnog života koje su siluete u prirodnoj veličini prikazivale, a prikupljeno je 25.342 kune koje su darovane Centru za djecu Goljak. Autor izložbe Ivica Propadalo darovao je Muzeju primjerke statua Porina, Dore, Zlatne penkale, Plavog i Zelenog cvijeta i Zlatne ptice te Nagrade Hrvatskoga radijskog festivala, koje je izradio kao simbol uglednih nagrada koje dodjeljuju Hrvatska glazbena unija, HRT, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatski radijski festival i Croatia Records.

ZAGREB - Izložba o vezama hrvatske i slovenske kulture pod nazivom "Stvaratelji dviju kultura" otvorena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Priređena je u povodu Sedmoga slovenskog slavističkog kongresa, koji je danas završen u Zagrebu, a organizirale su je nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba i Ljubljane. Autor izložbe Mihael Glavan, voditelj rukopisne zbirke Narodne i univerzitetske knjižnice u Ljubljani, rekao je da je izložba podijeljena u pet cjelina, od srednjeg vijeka i razdoblja reformacije u Sloveniji, kojom je obilježeno 16. stoljeće, preko slovenske književnosti 17. i 18. stoljaća, do slovenskih i hrvatskih izdanja iz 19. i 20. stoljeća. Osobito je dobro obrađeno razdoblje ilirskog pokreta, koje je i u Sloveniji i Hrvatskoj bilo vrlo plodno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙