FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija zatražila od moskovskih škola popise gruzijske djece

ZAGREB, 6. listopada 2006. (Hina) - Moskovska policija zatražila je od nekih škola u ruskoj prijestolnici da sastave popis učenika koji nose gruzijsko prezime kako bi na taj način provjerili imaju li roditelji te djece prebivalište u Moskvi, javljaju u petak svjetski mediji.
ZAGREB, 6. listopada 2006. (Hina) - Moskovska policija zatražila je od nekih škola u ruskoj prijestolnici da sastave popis učenika koji nose gruzijsko prezime kako bi na taj način provjerili imaju li roditelji te djece prebivalište u Moskvi, javljaju u petak svjetski mediji.

"Ta je inicijativa potekla od ministarstva unutarnjih poslova", izjavio je jedan visoki dužnosnik policije za ruski list Kommersant. Ilegalne imigrante iz Gruzije "najlakše je pronaći preko djece koja idu u školu neovisno od toga imaju li njihovi roditelji prebivalište u Moskvi i plaćaju li poreze", rekao je izvor.

Kommersant dalje piše da su novinari nazvali oko 50 moskovskih škola, ali da su samo neke potvrdile da se provodi takva provjera. Navodno su slične kontrole po školama već rađene među čečenskom djecom.

Potvrdivši te informacije, šef službe za odnose s javnošću Gradskog ureda za obrazovanje Aleksandar Gavrilov rekao je za France Presse da su neke škole primile takvu naredbu te da su odbile dati policiji popise.

"Neće biti mjera kojima će gruzijska djeca biti obilježena u školama. Moskovske škole dobit će direktivu po tom pitanju od našeg Ureda", istaknuo je on.

Međutim, ministarstvo unutarnjih poslova službeno je odbacilo navode medija o sastavljanju popisa gruzijske djece u školama.

"Ta informacija nije točna. Policija nije uputila nikakve naredbe obrazovnim institucijama", rekao je za RIA Novosti glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Valerij Gribakin.

Gruzijska dijaspora, koja je vrlo brojna u Rusiji - procjenjuje se da ima 800.000 ljudi - izložena je stalnim provjerama od kraja rujna nakon što je Gruzija uhitila četvoricu ruskih vojnih časnika i optužila ih za špijunažu, što je izazvalo veliku krizu u odnosima između dviju zemalja. Ta kriza ne jenjava unatoč tome što su ruski časnici oslobođeni u ponedjeljak.

U Moskvi je zatvoreno nekoliko velikih restorana čiji su vlasnici Gruzijci zbog, kako kažu u policiji, administrativnih i financijskih prekršaja.

"Ne može se reći da mi ciljano provjeravamo objekte koji su u vlasništvu Gruzijaca, ali većina objekata koji će biti provjereni u njihovom su vlasništvu", rekao je glasnogovornik policije Filip Zolotnicki govoreći o kafićima, restoranima, i casinima koje će policija "posjetiti" u petak.

U posljednjoj mjeri protiv svog južnog susjeda, Rusija je deportirala u petak oko 200 Gruzijaca optuženih za ilegalnu djelatnost. Službena Moskva je odbila komentirati deportaciju, a glasnogovornik gruzijskog ministarstva vanjskih poslova Nino Kajaia je rekao da može potvrditi da će "zrakoplov s Gruzijcima deportiranima iz Moskve doputovati u Tbilisi u 16:00 sati po lokalnom vremenu".

Rusija je do sad prekinula prometne veze s Gruzijom, prestala je izdavati vize Gruzijcima, provodi racije po njihovim ugostiteljskim objektima, ali je ova deportacija prvo masovno uklanjanje Gruzijaca iz Rusije od izbijanja krize.

U međuvremenu se oglasio glavni tužitelj Ruske Federacije Jurij Čajka. On smatra da se mjere, koje poduzima policija u odnosu prema građanima Gruzije koji žive na teritoriju Rusije, provode "u okviru zakona i ne izlaze izvan njih".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙