FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija nastavlja diplomatsku ofenzivu protiv Gruzije

ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova nastavilo je u utorak diplomatsku ofenzivu protiv Gruzije nakon krize zbog uhićenja četvorice ruskih vojnih časnika koje je Tbilisi optužio za špijunažu, unatoč tome što su časnici u ponedjeljak oslobođeni, javljaju ruski mediji.
ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova nastavilo je u utorak diplomatsku ofenzivu protiv Gruzije nakon krize zbog uhićenja četvorice ruskih vojnih časnika koje je Tbilisi optužio za špijunažu, unatoč tome što su časnici u ponedjeljak oslobođeni, javljaju ruski mediji.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje gruzijsku vladu za anti-rusku politiku i najavljuje da će Moskva zatvoriti kanale pritoka ilegalnih financijskih sredstva iz Rusije u Gruziju jer se novac koristi u vojne svrhe.

On je također rekao da prekid prometnih i poštanskih veza zasad ostaje na snazi.

Iako je Tbilisi predao četvoricu ruskih časnika u ponedjeljak navečer, Lavrov je rekao da Moskva smatra ta uhićenja dijelom šire strategije usmjerene protiv nje, te da je špijunska afera u skladu s anti-ruskom politikom koju posljednjih godina provodi gruzijska vlada.

"Slučaj časnika nije čak ni kulminacija, nego je odraz politike koju vodi gruzijsko vodstvo", rekao je Lavrov u utorak na konferenciji za novinare u Moskvi.

Dok Europska unija i SAD pozivaju obje zemlje da izbjegavaju provokacije, izgleda da će Moskva zadržati ekonomske sankcije protiv svog južnog susjeda.

Moskva je ranije ove godine zabranila uvoz gruzijskog vina i mineralne vode, čime je Gruzija izgubila veliki izvor prihoda. U ponedjeljak je najavila prekid prometnih i poštanskih veza, a također je dala naznake da bi mogla suspendirati bankarske operacije i transfer novca između dvije države, što će pogoditi gruzijsko gospodarstvo s obzirom da oko 300.000 građana Gruzije radi u Rusiji kako bi uzdržavali svoje obitelji u domovini, piše RIA Novosti.

Na pitanje novinara hoće li Rusija ponovno uspostaviti prometne veze sa svojom nekadašnjom sovjetskom saveznicom, Lavrov je rekao "još ne".

Iako je OESS službeno preuzeo četvoricu oslobođenih ruskih časnika u ponedjeljak navečer, Lavrov je odbacio mogućnost uključivanja međunarodnih posrednika u spor s Gruzijom. On je sarkastično rekao da su treće zemlje već energično uključene u rusko-gruzijske odnose, navodi RIA novosti.

"Mnogo puta smo ukazivali na problem tim trećim stranama, možete ih zvati sponzorima - onima koji Gruziju opskrbljuju oružjem i koji su blokirali rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a izrađenu s ciljem da Gruzija preuzme svoje obveze", rekao je Lavrov.

On je također kazao da su sporovi sa separatističkim regijama Abhazijom i Južnom Osetijom sukobi između Gruzije i njezinih regija, prije nego rusko-gruzijska pitanja.

Prema njegovim riječima, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili želi iskoristiti NATO, kojem se želi priključiti 2008., kako lijek za sve trenutačne sporove.

"Sada je jasno da je glavni cilj Saakašvilija pridruživanje NATO-u. On se nada da će na taj način riješiti sve druge probleme", tvrdi Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙