FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte nezadovoljna primjenom srbijanskog Akcijskog plana za uhićenje Mladića

BEOGRAD, 3. listopada 2006. (Hina) - Glavna tužiteljica haškog suda Carla del Ponte izjavila je u utorak da nije zadovoljna provedbom akcijskog plana Vlade Srbije za hvatanje odbjeglog Ratka Mladića i drugih haških optuženika.
BEOGRAD, 3. listopada 2006. (Hina) - Glavna tužiteljica haškog suda Carla del Ponte izjavila je u utorak da nije zadovoljna provedbom akcijskog plana Vlade Srbije za hvatanje odbjeglog Ratka Mladića i drugih haških optuženika.

Ona je utorak nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Draškovićem u Beogradu istaknula kako je u ponedjeljak "s timom za provođenje Akcijskog plana dugo razgovarano što se ne radi dobro i nada se da će ta skupina ljudi bolje raditi na njegovoj primjeni, jer se mora osigurati da svi optuženi odu u Den Haag, prije svih Ratko Mladić".

Dodala je kako je "premijer Srbije u razgovoru u utorak potvrdio spremnost Srbije da u potpunosti surađuje s Tribunalom i tražio više strpljenja, a ja sam mu rekla šta se ne radi dobro i vidjet ćemo sada da li će primjena Akcijskog plana biti bolja i dovesti do pozitivnih rezultata".

Istaknula je i da "Haag neće zatvoriti vrata dok Mladić, ali i Karadžić ne budu u Tribunalu ".

Drašković je rekao je da pronalaženje i izručenje haaških optuženika "nije međunarodna obveza, već nacionalna obveza Srbije prvog reda".

Ako se ona ne ispuni, po Draškoviću to govori o dvije stvari: da u Srbiji postoji razumjevanje za optužene i za ono što su učinili ili pokazuje da je država nemoćna ispuniti svoju obvezu.

Tijekom prijepodneva u utorak Carla del Ponte je razgovarala je sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, predsjednikom srbijanskog nacionalnog vijeća za ratne zločine Rasimom Ljajićem, te potpredsjednicom vlade Srbije Ivanom Dulić Marković .

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je nakon razgovora s Del Ponte priopćio kako je suradnja s Haškim sudom u interesu Srbije te da postoji samo jedan i jasan cilj vladinog akcijskog tima - lociranje, privođenje i izručenje Tribunalu Ratka Mladića i preostalih optuženih.

Del Ponte je u ponedjeljak razgovarala s srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji je izjavio da

bez izručenja optuženih Den Haagu za Srbiju "nema ni nastavka pregovora o stabilizaciji, nema ni koraka naprijed ka EU", naglasivši da nije optimističan glede njena izvješča.

Beogradski radio B92 javlja kako je procurjela informacija da će izvješće del Ponte Europskoj uniji sredinom listopada o tome čine li srbijanske vlasti sve što mogu da uhite Mladića biti "negativno, ali ne i destruktivno".

Nakon toga izvješća EU bi trebala odlučiti hoće li sa Srbijom nastaviti predpristupne pregovore suspendirane zbog neuhićenja Mladića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙