FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Steindorffova knjiga "Povijest Hrvatske"

ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige njemačkoga povjesničara Ludwiga Steindorffa "Povijest Hrvatske - Od srednjeg vijeka do danas" predstavljen je u ponedjeljak navečer u Zagrebu.
ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige njemačkoga povjesničara Ludwiga Steindorffa "Povijest Hrvatske - Od srednjeg vijeka do danas" predstavljen je u ponedjeljak navečer u Zagrebu.

O knjizi su govorili urednik hrvatskog izdanja Srećko Lipovčan, povjesničar Neven Budak, u ime suizdavača, ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", Vlado Šakić i autor.

Lipovčan je ocijenio kako je riječ o popularno napisanoj znanstveno utemeljenoj knjizi, a kroz povijesni pristup autor pokazuje mnogo zajedničkoga u Hrvata i drugih europskih naroda.

"Odlika je ovog rada objektivnost koja nije bez emocija, a u knjizi nije prešućeno ni jedno od osjetljivih pitanja hrvatske povijesti", rekao je Budak. Napomenuo je da autor ne ulazi uvijek u vrjednovanje problema, ali ih objašnjava.

Njemački povjesničar Ludwig Steindorff kazao je kako je "knjigu pisao za njemačkog čitatelja", te da je hrvatsku povijest pokušao ugraditi u šire europske okvire.

Istaknuo je kako hrvatsku povijest nije pokušao prikazati "ni kao tragediju ni kao epopeju, nego kao mogućnost realizacije jednoga europskog naroda".

Knjiga "Povijest Hrvatske - Od srednjeg vijeka do danas" (274 str.) podijeljena je u 12 poglavlja, u kojima Steindorff piše o teritoriju, stanovništvu, antičkom dobu i etnogenezi, ranom srednjovjekovlju, razvijenom i kasnom srednjem vijeku, kulturi glagoljske pismenosti, ranom novovjekovlju, dugom 19. stoljeću, Prvom svjetskom ratu i međuratnom dobu, ratu u Hrvatskoj od 1941. do 1945., Hrvatskoj u socijalističkoj Jugoslaviji od 1945. do 1990. i Hrvatskoj kao samostalnoj državi.

Na kraju knjige objavljen je izbor literature na stranim jezicima, izbor autorovih radova, kazalo i popis priloga.

Njemačko izdanje knjige objavio je 2001. u Regensburgu Verlag Friedrich Pustet.

Knjigu su na hrvatski jezik preveli Renata Steindorff-Andrun i Srećko Lipovčan, a objavili su je zagrebačka Naklada "Jasenski i Turk" i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar".

Ludwig Steindorff (1952.) redoviti je profesor na Katedri za povijest istočne i jugoistočne Europe na Sveučilištu u Kielu. Objavio je više knjiga, uz ine i knjigu "Die dalmatinischen Staedte im 12. Jahrhundert" (Dalmatinski gradovi u 12. st. Studija o njihovu političkom položaju i društvenom razvitku).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙