FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 3. listopada

ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 3. listopada.
ZAGREB, 3. listopada 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 3. listopada.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert govorit će na svečanom obilježavanju prve godišnjice otvaranja pristupnih pregovora između Hrvatske i Europske unije (Novinarski dom, Perkovčeva 2, 16 sati).

BRUXELLES - 4. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska - Europska unija. Na semestralnom sastanku pod predsjedanjem predsjednika Saborskog odbora za vanjsku politiku Gordana Jandrokovića i Pala Schmitta (EPP, Mađrska) bit će riječi o procesu pregovora RH za članstvo EU, reformi javne uprave, policije i obavještajnih službi, reformi pravosuđa, položaju manjina u RH, lokalnoj upravi i regionalnoj suradnji u energetici (i 4. listopada)

STRASBOURG - Parlamentarna skupština Vijeća Europe nastavlja jesensko zasjedanje raspravom o stanju na Balkanu. Radna tijela skupštine pripremila su rezoluciju o kojoj se trebaju očitovati europski parlamentarci.

Najavljena rasprava o Kosovu skinuta je s dnevnog reda navodno zbog proceduralnih razloga jer nije provedena planirana temeljita rasprava o rješenju za status Kosova.

BEOGRAD - Nakon sastanka s predstavnicima pravosuđa i Akcijskog plana za suradnju s Haškim sudom glavna haška tužiteljica Carla del Ponte drugoga dana u Beogradu razgovara s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom. Del Ponte treba sredinom listopada Europsku uniju izvijestiti o naporima Srbije da uhiti optužene za ratne zločine nakon čega bi EU mogla odlučiti o nastavku pregovora sa Srbijom koji su prekinuti u svibnju jer Beograd nije uhitio Ratka Mladića.

BERLIN - Nijemci slave Dan njemačkog ujedinjenja u spomen na 16. obljetnicu (3. listopada 1990.) stupanja na snagu ugovora o ujedinjenju kojim su istočnonjemačke savezne pokrajine pristupile Saveznoj Republici Njemačkoj i službeno okončale ujedinjenje dviju njemačkih država.

KAIRO - Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarat će s ministrima vanjskih poslova Bahreina, Egipta, Jordana, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa. Održat će i bilateralne sastanke s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i šefom diplomacije Ahmedom Aboulom Gheitom.

ANKARA - Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn u posjetu Turskoj na prvu godišnjicu otvaranja pregovora o pristupanju, a turski premijer Tayyip Erdogan treba se u Londonu sastati s britanskim kolegom Tonyijem Blariom

STOCKHOLM - Očekuje se objava ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

DEŽURNI UREDNICI

Noć: Alenka Zelić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Duška Gerić Koren i Slavoljub Leko

Navečer: Domagoj Janković

Tel: **385-1-4808645

Fax: **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙