FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Parlamentarni izbori 24. prosinca, referendum o Ustavu 5. studenog - Blic

BEOGRAD, 26. rujna 2006. (Hina) - Parlamentarni izbori u Srbiji održat će se 24. prosinca, dogovorili su se navodno u ponedjeljak srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić, tvrdi u utorak beogradski list "Blic" pozivajući se na više izvora bliskih Koštunici i Tadiću.
BEOGRAD, 26. rujna 2006. (Hina) - Parlamentarni izbori u Srbiji održat će se 24. prosinca, dogovorili su se navodno u ponedjeljak srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić, tvrdi u utorak beogradski list "Blic" pozivajući se na više izvora bliskih Koštunici i Tadiću.

Predsjednik i premijer Srbije postigli su, po pisanju lista, i dogovor da se referendum za novi ustav Srbije održi 5. studenog.

Skupština Srbije usvojit će novi ustav najverovatnije u subotu, posljednjeg dana rujna. Srbijanskoj se vladi žuri donijeti novi Ustav zbog pregovora o Kosovu, s obzirom da će u preambulu novog najvišeg državnog akta biti uneseno stajalište da je "pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije i ima bitnu autonomiju u sklopu suverene države Srbije". Takvo je stajalište gotovo jednoglasno usvojeno na posljednjem zasjedanju srbijanskog parlamenta posvećenom bečkim pregovorima o statusu Kosova. Žurba je potaknuta i najavom ministara u vladi i zastupnika u srbijanskom parlamentu iz stranke G 17 Plus o napuštanju vlade i parlamenta ako se do 1. listopada ne nastave pregovori s EU.

"Ustav Srbije mora biti donesen jednoglasno u parlamentu, zbog čega sve parlamentarne stranke moraju prisustvovati zasjedanju. Da bi se izbjegao moguć izostanak zastupnika G17 Plus, novi ustav će biti usvojen 30. rujna", složili se su, po pisanju lista, Tadić i Koštunica na konzultacijama o novom ustavu.

Sve parlamentarne stranke u Srbiji suglasne su glede pitanja Kosova. G 17 Plus, koja je koalicijski partner u Koštuničinu kabinetu, ostavku svojih ministara najavila je za 1. listopada ne dođe li do nastavka pregovora s EU o pridruživanju, prekinutih jer Srbija nije ispunila obveza potpune suradnje s haškim tribunalom u Den Haagu. No, glede donošenja novog ustava, stranka je suglasna da se to obavi što prije i to do konca mjeseca pa bi se čak, u slučaju da do tada ustav ne bude usvojen, vratili na zasjedanje parlamenta kada se o tome bude odlučivalo.

Čelnik G 17 Plus Mlađan Dinkić u ponedjeljak je rekao kako je trenutačni prioritet usvajanje rebalansa proračuna, ustav i referendum dodajući da je najvažnije očuvati jedinstvo demokratskog bloka kako bi on imao "što veću prednost na idućim izborima u odnosu na radikale i kako bi se formirala vlada demokratskog jedinstva".

Njegove stranačke kolege će, prema najavama, u nedjelju službeno podnijeti ostavke u vladi, ali će po Zakonu o vladi nastaviti obavljati te dužnosti sve dok Skupština ne potvrdi te ostavke. Međutim, Skupština Srbije nakon usvajanja najvišeg pravnog akta najverojatnije više neće zasjedati do usvajanja ustavnog zakona i promjena izbornog zakona, ističe "Blic".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙