FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Firenzi otvorena izložba "Hrvatski Apoksiomen"

ZAGREB/FIRENZA, 1. listopada 2006. (Hina) - U reprezentativnom prostoru palače Medici Riccardi u Firenci u subotu navečer ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otvorio je izložbu "Hrvatski Apoksiomen", priopćilo je Ministarstvo kulture.
ZAGREB/FIRENZA, 1. listopada 2006. (Hina) - U reprezentativnom prostoru palače Medici Riccardi u Firenci u subotu navečer ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otvorio je izložbu "Hrvatski Apoksiomen", priopćilo je Ministarstvo kulture.

Biškupić je među ostalim rekao kako je taj senzacionalan dar mora ujedno i novi poticaj za daljnji razvoj hrvatske podvodne arheologije. U Hrvatskoj se već 40 godina kontinuirano i sustavno organiziraju podvodne arheološke aktivnosti, o čemu svjedoči više od 40 evidentiranih lokaliteta, 7 lokaliteta prekrivenih zaštitnim mrežama i više od 100 registriranih podmorskih kulturnih dobara, rekao je.

Biškupić je kazao kako je pokrenuo osnivanje Centra za podvodnu arheologiju u Zadru koji će, u sastavu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, pružati mogućnost prikupljanja i konzervatorsko-restauratorske obrade podvodnih arheoloških nalaza, te studijsko proučavanje, uz mogućnost dodatnog obrazovanja stručnjaka, kao i organiziranu restauraciju, konzervaciju i prezentaciju podmorskih arheoloških lokaliteta.

Autor likovnog postava izložbe je arhitekt Branko Silađin, dok su koncepciju i stručnu koordinaciju proveli Maurizio Michelucci iz Opificio delle Pietre Dure u Firenzi i Iskra Karniš iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu.

"Hrvatski apoksiomen" je pronađen 1999. u podmorju akvatorija Vele Orjule nedaleko od Lošinja. Riječ je o brončanom kipu grčkog atlete, datira iz 4. stoljeće prije Krista i rad je jednog od vrhunskih majstora iz Lizipove škole u čemu su se složili vodeći svjetski stručnjaci.

Nakon što je pronađena, skulptura je restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu u suradnji hrvatskih i talijanskih stručnjaka, a osim promidžbe vrhunskog arheološkog nalaza, izložba u Firenzi će proširiti suradnju između hrvatskih i talijanskih stručnjaka, ističu iz Ministarstva kulture.

Kipovi atleta podizani u čast pobjednicima krasili su grčka svetišta i gradove, a dominacija rimske države pridonijela je širenju vjernih kopija ovih atleta. Upravo česte reprodukcije potvrđuju njihovu znamenitost i vrijednost. Hrvatski Apoksiomen pripada dobro poznatom skulpturalnom tipu i u svijetu je sačuvano osam inačica tog tipa, međutim orijulski kip se od ostalih izdvaja visokom razinom očuvanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙