FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska može postati modni centar središnje Europe

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Nacionalnim programom revitalizacije tekstilne industrije Hrvatska može postati modni centar središnje Europe, a nacrt za projekt središta mode trebao bi biti završen tijekom studenog ove godine.
ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Nacionalnim programom revitalizacije tekstilne industrije Hrvatska može postati modni centar središnje Europe, a nacrt za projekt središta mode trebao bi biti završen tijekom studenog ove godine.

Istaknuto je to na jučerašnjem sastanku ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića s vlasnikom nizozemske tvrtke "Sandy Dress" Marcelom Vargnesom, direktoricom "Zelinke" Marijom Loborec, tajnicom Udruženja tekstilne industrije HGK Mirjanom Gambiroža Jukić i tajnikom za gospodarska pitanja Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Joostom Geijerom, priopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku su Loborec i Vargnes predočili prijedlog zajedničke inicijative ulaganja u Pilot projekt: Prijenos znanja iz Nizozemske u dizajniranju, modeliranju i konstrukciji primjenom CAD/CAM sustava u konfekciji.

Riječ je o sustavu računalnog dizajniranja odjeće, bezkontaktnog uzimanja tjelesnih mjera, konstruiranje, modeliranje i gradiranje krojnih dijelova odjeće.

Vargnes, čija tvornica više od desteljeća surađuje sa Zelinkom, istaknuo je kako se za razliku od mnogih tekstilaca u Europi nije odlučio za prebacivanje poslovanja u Kinu i druge zemlje s jeftinom radnom snagom već je ostao u Hrvatskoj jer vjeruje u kvalitetu hrvatskih proizvoda i stručnjaka.

Naglasio je kako su mnoge tvrtke koje su svoje poslove prebacile na tržišta jeftine radne snage ušle u veliki rizik i teškoće zbog niske kvalitete vlastitih proizvoda.

Vargnes je na sastanku izložio projekt prema kojem bi se u zajedničkoj suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Tehnološkim fakultetom u Zagrebu, HGK i Zelinkom pokrenuo u Hrvatskoj pilot projekt za obuku novih stručnjaka u tekstilnoj industriji okrenutoj dizajnu i visokotehnološkim rješenjima.

Ministar Vukelić je naglasio kako je projekt u suglasju s nacionalnim programom kojim se hrvatska tekstilna industrija, temeljena pretežno na lohn poslove, želi usmjeriti na visokotehnološka rješenja i dizajn vlastitih proizvoda.

Nacrt za projekt središta mode trebao bi biti dovršen tijekom ovogodišnjeg studenog, zaključeno je na sastanku.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙