FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promet u trgovini na malo u srpnju povećan 12,2 posto

ZAGREB, 8. rujna 2006. (Hina) - Ukupni promet u trgovini na malo u Hrvatskoj je u srpnju nominalno porastao za 12,2 posto u odnosu na lipanj, dok je realni porast iznosio 13,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
ZAGREB, 8. rujna 2006. (Hina) - Ukupni promet u trgovini na malo u Hrvatskoj je u srpnju nominalno porastao za 12,2 posto u odnosu na lipanj, dok je realni porast iznosio 13,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Na godišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, u maloprodaji se bilježi nominalni rast od 14,1 posto, dok je realni porast iznosio 11,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvih sedam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo nominalno povećan za 9,6 posto, a realno za 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveće povećanje prometa na mjesečnoj razini, u srpnju u odnosu na lipanj, ostvareno je u trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima i iznosio je 19,1 posto.

U trgovini na malo motornim gorivima i mazivima istodobno se bilježi rast prometa za 16 posto, a u ostaloj trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama za 14,6 posto.

Pad prometa na mjesečnoj razini zabilježen je samo u trgovini na malo u maloprodaji farmeceutskih, medicinskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda te maloprodaji tekstila, odjeće, obuće i kožnih proizvoda, i to za 0,7 posto.

Na godišnjoj se razini, odnosno u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine, najveće povećanje prometa bilježi u trgovini na malo tekstilom, odjećom i obućom, i to za 25,4 posto, dok je promet u ostaloj trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama istodobno povećan za 13,6 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini bilježe maloprodaja knjiga, novina i ostale papirne robe (19 posto), trgovina na malo namještajem i ostalom opremom za kućanstva (2,7 posto), kao i u prodaji, održavanju i popravku motornih vozila (0,5 posto).

Promatrano prema trgovačkim strukama, u srpnju se u odnosu na lipanj najveće povećanje prometa bilježi u prodaji motocikala i dijelova, i to za 60,4 posto.

U dvije struke koje imaju najveći udio u ukupnom prometu od trgovine na malo u srpnju se također bilježi značajan rast prometa u odnosu na prethodni mjesec.

Tako je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, koje ostvaruju 30,1 posto ukupnog prometa od trgovine na malo, promet povećen za 20,1 posto.

U prodaji motornih goriva i maziva, na koju 'otpada' 20,2 posto ukupnog prometa, istodobno je zabilježen rast prometa od 21,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙