FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić o aferi Brodosplit

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić opovrgnuo je danas povezanost Nadzornog odbora (NO) Brodosplita i njega osobno u aferu oko tog borodgradilišta.
ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić opovrgnuo je danas povezanost Nadzornog odbora (NO) Brodosplita i njega osobno u aferu oko tog borodgradilišta.

Istraga će pokazati svoje, nemam nikakve veze sa aferama i eventualnim kriminalnim radnjama kao predsjednik NO, kazao je ministar odgovarajući na pitanja novinara o aferi Brodosplit.

"Nadležne službe trebaju raditi svoj posao, neka utvrde tko je kriv, i ako postoji krivac neka bude sankcioniran", poručio je Vukelić.

Podsjetio je na najave da će ovaj tjedan ta istraga biti privedena kraju i biti obznanjeni njeni rezultati.

Na upit da li je kriva Uprava, Vukelić je odgovorio kako se ne može od njega očekivati da bude sudac ili istražitelj koji će presuditi da je Uprava kriva, već će to učiniti nadležne institucije.

Upitan za političku pozadinu afere Brodosplit, Vukelić je kazao kako "očigledno opozicija, prije svega SDP koristi tu situaciju za jeftine političke poene". No, ta afera, ističe, nema veze ni s HDZ-om niti s Vladom.

Ako postoje nečasne radnje onda su to ljudi s imenom i prezimenom za koje će istraga otkriti jesu li krivi ili ne, rekao je.

Vukelić kaže kako je žalosno da se jedna vrlo ozbiljna tema kao što su hrvatska brodogradilišta pod krinkom brige za brodogradilište politizira i nastoji napadati bez argumenata i činjenica.

Ako je cilj riješiti stanje u brodogradnji treba se inzistirati da se otkrije istina i da se kažnjava, a ne da se upetljava politika ili stranka, poručio je.

Mišljenja je kako je za neke predizborna kampanja počela i kako im je najvažniji njihov politički prosperitet, a ne stanje u brodogradilištima.

Podsjetio je kako Vlada podržava hrvatsku brodogradnju i ustrajat će na programu njenog restrukturiranja, što do sada nije uspjelo niti jednoj Vladi.

Na novinarska pitanja o odgovornosti Nadzornog odbora Vukelić je odgovorio da Uprava daje informacije je li neki ugovor financijski povoljan, može li se brod napraviti bez gubitaka, jesu li napravljene kalkulacije troškova, a NO onda daje suglasnost.

Ukoliko je netko radio nešto nedopušteno treba se istražiti i ispitati te utvrditi krivnja. One informacije koje je NO dobio od Uprave govorile su da je ugovor s njemačkim brodograditeljem Wesselsom pozitivan, da je iznos financijski dobar (bio je čak 10-tak milijuna dolara po brodu veći od onoga što je nudilo grčko brodogradilište), kazao je Vukelić.

Na pitanje je li NO primjetio neke nepravilnosti u poboćnim pismima Vukelić je kazao kako je tadašnje čelništvo brodogradilišta reklo da u njima nema ništa neobično i da je sve u skladu sa zakonom.

Na pitanja novinara Vukelić je izjavio kako ne poznaje Dragu Mačeka (vlasnika Iceberga, tvrtke koja je u Split dovela njemačkog brodograditelja), da ne zna je li on član HDZ-a te da je o njemu saznao iz medija. Također je kazao kako ne zna za nikakve njegove (Mačekove) štetne ugovore u Kraljevici te da nema informaciju da je Maček potpisivao ugovor s bilo kojim brodogradilištem.

(Hina) xtp ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙