FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokolj u Babij Jaru: Juščenko i Katzav otvorili izložbu u Kijevu

KIJEV, 26. rujna 2006. (Hina) - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i izraelski predsjednik Moshe Katsav otvorili su u utorak u Kijevu izložbu u spomen žrtvama pokolja u Babij Jaru gdje su nacisti prije 65 godina ubili 34.000 Židova.
KIJEV, 26. rujna 2006. (Hina) - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i izraelski predsjednik Moshe Katsav otvorili su u utorak u Kijevu izložbu u spomen žrtvama pokolja u Babij Jaru gdje su nacisti prije 65 godina ubili 34.000 Židova.

"Vrijeme može izliječiti naše rane, ali ne može izbrisati te stranice našeg sjećanja. Čovječanstvo mora još mnogo puta pročitati stranice o tragediji u Babij Jaru, tu gorku pouku za nas i sve buduće naraštaje", rekao je Juščenko.

Moshe Katsav naglasio je da tragedija u Babij Jaru "simbolizira najgore u čovjeku, želju za uništenjem, ubijanjem, prolijevanjem krvi". Današnja generacija, rekao je Katsav, mora mladima u svim zemljama ispričati o tim strašnim vremenima kako bi se izbjegla svaka mogućnost da se takve tragedije ponove.

Izložba je otvorena u Ukrajinskoj kući u središtu Kijeva u nazočnosti brojnih ukrajinskih političara i stranih gostiju, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Izložba se sastoji od dva dijela. U prvome dijelu pod nazivom "Upozorenje za budućnost", izloženi su arhivski dokumenti koji prikazuju nacističke zločine, dok je drugi dio posvećen 1,5 milijuna židovske djece stradale u holokaustu. U tome dijelu pod nazivom "Nema dječjih igara" izložene su dječje fotografije, albumi, igračke i slike.

U Babij Jaru nacisti su u samo dva dana, 29. i 30. rujna 1941. godine, ubili 34.000 kijevskih Židova. Masovni pokolji nastavili su se sve do 1943. godine, a u Babij Jaru je do te godine likvidirano još 60.000 ljudi - Židova, Roma, pripadnika pokreta otpora i sovjetskih ratnih zarobljenika.

U sklopu obilježavanja ove tragedije u Kijevu će biti organiziran i međunarodni forum pod nazivom "Pustite moj narod da živi". Drugi je to takav forum koji omogućava svjetskim čelnicima da se osobno uključe u širenje znanja o holokaustu te u borbu protiv bilo kojeg oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobija. Prvi je održan je 27. siječnja 2005. u Krakovu, prigodom obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Sudionicima foruma obratit će se i hrvatski predsjednik Mesić.

Ovogodišnja komemoracija pokolja Židova u Babij Jaru, koja će se održati u srijedu, održava se pod pokroviteljstvom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, Svjetskog foruma sjećanja na holokaust i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙