FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Vujanović: Hrvatska i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja

KIJEV, 26. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja i njeguju dobru međusobnu suradnju, zaključili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov crnogorski kolega Filip Vujanović nakon bilateralnog sastanka u utorak u Kijevu.
KIJEV, 26. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja i njeguju dobru međusobnu suradnju, zaključili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov crnogorski kolega Filip Vujanović nakon bilateralnog sastanka u utorak u Kijevu.

Mesić je u utorak doputovao u Kijev gdje će sudjelovati na međunarodnom obilježavanju 65. godišnjice nacističkog masakra nad Židovima u Babij Jaru i prvi je bilateralni susret održao s crnogorskim predsjednikom.

"Naša suradnja je i do sada bila dobra, a bit će još bolja nakon osamostaljenja Crne Gore s kojom nemamo nijedno otvoreno pitanje, kazao je Mesić.

"Hrvatska i Crna Gora riješile su pitanje granica na moru i nemamo nikakvih incidenata za razliku od onih koje imamo s nekim drugim zemljama ili zemljom. S Crnom Gorom nema nijednog pitanja koje ne bi mogli u prijateljskoj atmosferi razriješiti" zaključio je hrvatski predsjednik.

Dvojica predsjednika, čiji je ovo treći susret otkako je Crna Gora proglasila nezavisnost, razgovarala su i o unapređenju bilateralnih odnosa te stanju u regiji.

"Zaključili smo da je došlo vrijeme da međudržavno vijeće čije smo osnivanje inicirali predsjednik Mesić i ja transformiramo u sastavu i u njega uključimo i gospodarstvenike" nastavio je crnogorski predsjednik, ističući da međudržavno vijeće treba iskoristiti kako bi se dvije zemlje povezale i na gospodarskom području te tako mogle, kako je rekao, zajedno nastupati i na trećim tržištima.

Dvojica predsjednika stigla su u Kijev kako bi sudjelovali na ovogodišnjoj komemoraciji pokolja Židova u Babij Jaru koja se održava pod pokroviteljstvom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, Svjetskog foruma sjećanja na holokaust i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema. Obilježavanju će nazočiti i izraelski predsjednik Moshe Katsav.

"Ovakve prigode imaju svoje posebnosti jer smo ovdje u povodu odavanja počasti žrtvama fašizma, a i Crna Gora i Hrvatska pripadale su antifašističkom pokretu i važno je pokazati da i Crna Gora i Hrvatska poštuju vrijednosti antifašizma" rekao je Vujanović nakon sastanka s Mesićem.

Mesić će u utorak navečer biti nazočan svečanom otvaranju izložbe fotografija o masakru u Babij Jaru gdje su nacisti nakon okupacije Kijeva u samo 48 sati u rujnu 1941. godine poubijali gotovo 34 tisuće kijevskih Židova.

U sklopu obilježavanja ove tragedije u Kijevu će biti organiziran i međunarodni forum pod nazivom "Pustite moj narod da živi". Drugi je to takav forum koji omogućava svjetskim čelnicima da se osobno uključe u širenje znanja o holokaustu te u borbu protiv bilo kojeg oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobija. Prvi je održan je 27. siječnja 2005. u Krakovu, prigodom obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙