FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina obilježava 65 godina od tragedije u Babij Jaru

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Ukrajina će u srijedu u nazočnosti velikog broja stranih izaslanstava obilježiti 65. godišnjicu masakra u Babij Jaru, gdje je u rujnu 1941. godine ubijena većina kijevskih Židova.
ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Ukrajina će u srijedu u nazočnosti velikog broja stranih izaslanstava obilježiti 65. godišnjicu masakra u Babij Jaru, gdje je u rujnu 1941. godine ubijena većina kijevskih Židova.

Ovogodišnja komemoracija pokolja u Babij Jaru održava se pod pokroviteljstvom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, Svjetskog foruma sjećanja na holokaust i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema.

Na komemoraciji će, među ostalima, biti nazočni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, izraelski predsjednik Moshe Katsav kao i njihov crnogorski kolega Filip Vujanović.

U samo dva dana, 29. i 30. rujna 1941. godine, nacisti su u Babij Jaru ubili 34.000 Židova, koji su tamo stigli kako bi bili "preseljeni na drugo mjesto", prema službenim najavama nacističkih vlasti.

Nacisti su 19. rujna 1941. godine okupirali Kijev, a devet dana poslije diljem grada su izvješene naredbe prema kojima su se svi kijevski Židovi 29. rujna trebali okupiti kod Babij Jara. Sa sobom su, prema naredbama, trebali donijeti sve svoje "dokumente, novac, vrijedne stvari, kao i toplu odjeću", a onima koji ne postupe u skladu s tom naredbom prijetilo se smrću.

Na početku Drugog svjetskog rata u Kijevu je živjelo 175.000 Židova, a velika većina vjerovala je u nacističku priču o deportaciji te nije znala da su nacisti još 26. rujna odlučili da će kijevski Židovi biti ubijeni u znak odmazde zbog niza napada na njemačke ciljeve.

Starci, žene i djeca ubijeni su iz vatrenog oružja u Babij Jaru, a to je bio tek prvi u nizu sistematskih pokolja ukrajinskih Židova. Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je više od 800.000 ukrajinskih Židova. I danas se još uvijek istražuju mjesta masovnih grobnica u Ukrajini.

Tužna sudbina Babij Jara nije prestala pokoljem kijevskih Židova. Na tom su se mjestu nastavila masovna ubojstva sve do 1943. godine, a u Babij Jaru je do te godine likvidirano još 60.000 osoba - Židova ali i deseci tisuća Roma, pripadnika pokreta otpora i sovjetskih ratnih zarobljenika.

Nacisti su u kolovozu i rujnu 1943. godine, prije dolaska Crvene armije, ekshumirali i zapalili leševe iz masovne grobnice u Babij Jaru u posljednjem pokušaju da sakriju tragove svojih zločina. Suđenje nacističkim ratnim zločincima u Nuerenbergu otkrio je svijetu sve užase Babij Jara.

Tijekom vladavine SSSR-a, vlasti su pokušali smanjiti veličinu drame, a desetljećima nakon rata bila su zabranjena okupljanja za godišnjicu pokolja u Babij Jaru.

Spomenik koji se danas nalazi u Babij Jaru ne spominje podrijetlo žrtava, ali ukrajinska židovska zajednica je 1991. godine u blizini podigla spomenik u obliku menore, židovskoga sedmokrakog svjećnjaka.

U Ukrajini živi oko 500.000 Židova, i ta je židovska zajednica četvrta po veličini u svijetu, nakon SAD-a, Izraela i Rusije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙