FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Kijevu

KIJEV, 26. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u utorak popodne u Ukrajinu gdje će sudjelovati na obilježavanju 65. godišnjice tragedije u Babij Jaru.
KIJEV, 26. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u utorak popodne u Ukrajinu gdje će sudjelovati na obilježavanju 65. godišnjice tragedije u Babij Jaru.

Ovogodišnja komemoracija pokolja Židova u Babij Jaru održava se pod pokroviteljstvom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, Svjetskog foruma sjećanja na holokaust i memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema.

Od visokih gostiju, uz predsjednika Mesića, na obljetnici masakra u Babij Jaru bit će i izraelski predsjednik Moshe Katsav kao i njihov crnogorski kolega Filip Vujanović.

Nacisti su u samo dva dana, 29. i 30. rujna 1941. godine, u Babij Jaru ubili 34.000 kijevskih Židova. U tom kijevskom predgrađu nastavljeni su masovni pokolji sve do 1943. godine, i u njemu je do te godine likvidirano još 60.000 ljudi - Židova, Roma, pripadnika pokreta otpora i sovjetskih ratnih zarobljenika.

U sklopu obilježavanja ove tragedije u Kijevu će biti organiziran i međunarodni forum pod nazivom "Pustite moj narod da živi". Drugi je to takav forum koji omogućava svjetskim čelnicima da se osobno uključe u širenje znanja o holokaustu te u borbu protiv bilo kojeg oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobija. Prvi je održan je 27. siječnja 2005. u Krakovu, prigodom obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Predsjednik Mesić će se obratiti sudionicima foruma, a predviđeni su i njegovi bilateralni sastanci s predsjednicima Ukrajine, Izraela i Crne Gore. S Vujanovićem bi trebao razgovarati već u utorak popodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙