FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić: usuglašeno tko i na kojoj razini zastupa državu u inozemstvu

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je s premijerom Ivom Sanaderom usuglasio tko će ubuduće i na kojoj razini zastupati državu u inozemstvu.
ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je s premijerom Ivom Sanaderom usuglasio tko će ubuduće i na kojoj razini zastupati državu u inozemstvu.

Odgovarajući na pitanja u emisiji "S Predsjednikom na kavi" kako je hrvatska diplomacija pokušala posjet Predsjednika Republike New Yorku staviti u drugi plan, Mesić je rekao da diplomacija na to nije mogla utjecati jer je on imao dogovorene susrete s Bushom i Clintonom i primanje nagrade te da je to obavio do kraja.

Hrvatskom veleposlaniku u SAD-u Nevenu Jurici prigovorio je što je iz novina saznao da (Jurica) dogovora posjet premijera Sanadera Georgeu Bushu.

To nije dovoljan razlog za smjenu veleposlanika, ali je dovoljno upozorenje da se više ne ponovi, rekao je Mesić.

Pojasnio je da državnu delegaciju vodi Predsjednik, a ako je posjet na razini premijera onda to treba reći.

"Ako se dogovara (posjet) onda šef države mora znati kakva delegacija ide i mora ga se pitati, može li se u ime predsjednika države dogovarati taj posjet", rekao je Mesić.

Komentirajući članak objavljen u "Večernjem listu" u kojem se navodi da je njegov savjetnik za vanjsku politiku Budimir Lončar navodno 1991. uvjerio Ujedinjene narode da se Hrvatskoj uvede embargo (na oružje), Mesić je rekao da je Lončar puno pomogao Hrvatskoj, ali da ga se želi prikazati u jednom odioznom svjetlu kako bi on (Predsjednik) dobio kritiku.

Govoreći o australskom uhićenju Antuna Gudelja, ubojice načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, Mesić je rekao kako ne vjeruje da će biti riješena sva ubojstva s početka 90-tih u Osijeku, ali da jedno sigurno hoće, a to je ubojstvo Reihl-Kira. Već se zna tko je pucao, a saznat će se i tko je dao nalog, rekao je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙