FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks najavio skoro rješavanje problema Požeško-slavonske županije

ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas kako vjeruje da bi uskoro mogao biti riješen problem blokade Požeško-slavonske županije, odnosno da bi se trebala iznaći sredstva za isplatu zaostalih plaća županijskih službenika te deblokirao račun te županije.
ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas kako vjeruje da bi uskoro mogao biti riješen problem blokade Požeško-slavonske županije, odnosno da bi se trebala iznaći sredstva za isplatu zaostalih plaća županijskih službenika te deblokirao račun te županije.

"Pomak u rješavanju problema u Požeško-slavonskoj županiji odvija se ovih dana, tako što odgovorni ljudi rade na tome da se s jedne strane nađu sredstva za isplatu pet ili šest zaostalih plaća i da se deblokira račun županije kako bi ona mogla osigurati svoje ustavne i zakonske funkcije", izjavio je Šeks gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

"Rješenje se mora naći jer je to dužnost i obveza svih koji politički djeluju", rekao je Šeks, dodavši i da se sam aktivno uključio u rješavanje problema.

Izrazio je uvjerenje da bi do rješavanja problema i redovnog funkcioniranja župnije moglo doći već krajem ovoga mjeseca.

Do tada i u Hrvatskom saboru očekuje i rasprava o interpelaciji SDP-a koji Vladu drži odgovornom za stanje u županiji.

Tijekom te rasprave, rekao je Šeks, razmatrat će se SDP-ova namjera da interpelacijom ukaže na političku odgovornost bivših čelnika županije za njezino preveliko zaduženje koje je i dovelo do blokade.

Šeks je rekao da još ne zna kako će Vlada riješiti problem velikih disproporcija u visini mirovina između novih i starih umirovljenika, ali je uvjeren da će se "novac za to pronaći", budući da je, kaže, Vlada donijela takvu političku odluku.

Najavio je i skorašnje zakonske izmjene kojima je cilj regulirati financiranje izbornih kampanja - vjeruje da bi takav zakonski prijedlog, nakon što se oko njega usuglase parlamentarne stranke, već u listopadu mogao doći u Sabor, a siguran je da će biti primijenjen na parlamentarnim izborima iduće godine.

Šeks je kazao i da HDZ i Vlada podupiru zakonsko rješenje, koje zagovara HSP, a kojim bi se propisalo da političke stranke, da bi mogle biti registrirane, moraju dokazati da imaju najmanje pet tisuća članova. Time bi se, smatra, broj stranaka u Hrvatskoj smanjio za oko 70 posto.

Odbacio je mogućnost osnivanja tzv. saborske televizije, budući da, kaže, ne postoji frekvencija na kojoj bi se izravno prenosile saborske sjednice, te izvijestio da je ovih dana raspisan natječaj za prenošenje sjednica putem Interneta.

Opovrgnuo je i nagađanja da je nedavna uhićenja zbog korupcije, poput onog riječkog liječnika Ognjena Šimića ili vlasnika Kamen Ingrada Vlade Zeca, politički pokrenula Vlada kako bi pred javnosti i pred izbore pokazala odlučnost u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

"Riječ je o tome da su se represivni organi trgnuli iz letargije", rekao je Šeks, naglasivši da su Vlada i HDZ sa stranačkog skupa u Karlovcu odaslali jasne poruke i najavili konkretne mjere za suzbijanje korupcije.

"Suzbijanje koruptivnog kriminala sudbinsko je pitanje opstanka Hrvatske kao demokratske i pravne države", istaknuo je predsjednik Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙