FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje eura nakon neočekivano dobrog Ifo indeksa

LONDON, 24. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak je na svjetskim deviznim tržištima porastao prema dolaru i jenu, poduprt neočekivano snažnim indeksom poslovnog povjerenja u Njemačkoj.
LONDON, 24. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u četvrtak je na svjetskim deviznim tržištima porastao prema dolaru i jenu, poduprt neočekivano snažnim indeksom poslovnog povjerenja u Njemačkoj.

Do podneva je euro ojačao 0,11 posto prema dolaru, na 1,2832 dolara. Nadoknadio je i dio gubitaka prema jenu, te se njime trgovalo po 149,4 jena.

Njemački Ifo indeks poslovnog povjerenja u kolovozu je dosegnuo 105 bodova, premašivši očekivanja analitičara koja su se kretala oko 104,8 bodova. Analitičari su očekivali daleko nižu brojku s obzirom na nisku razinu povjerenja ulagača, koju je početkom tjedna objavio institut ZEW.

"Činjenica da se Ifo poprilično približio početnim očekivanjima predstavljala je veliko olakšanje za tržište i to je bio razlog snažnog jačanja eura u odnosu na dolar i obrnuto", konstatirao je Mitul Kotecha iz Calyona.

"Prognoze za drugu polovinu godine u Njemačkoj još su uvijek jako optimistične. Iako bojazni vezane za 2007. nisu otklonjene, zasad su stavljene na stranu. To ne mijenja puno na stvari što se tiče Europske središnje banke koja se i dalje priprema za povlačenje svog poteza u listopadu", dodao je Kotecha.

Devizna tržišta i dalje očekuju da će ECB podići kamatne stope u eurozoni, obzirom na tvrdokorne inflatorne pritiske.

Nasuprot tome, središnja američka banka Fed možda je završila svoju kampanju podizanja kamatnih stopa nakon 17 uzastopnih odgovarajućih poteza i ovomjesečnog predaha. Središnja japanska banka objavila je pak da će kamate podizati postupno nakon što ih je u srpnju podigla prvi puta u proteklih šest godina.

Tečaj dolara blago je oscilirao prema najvažnijim međunarodnim valutama. Tako stoji 116,46 jena te 1,2317 švicarskih franaka. Britanskom funtom pak trguje se po 1,893 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙