"Ljudi bi trebali koristiti manje posude i manje žlice što bi im olakšalo da kontroliraju koliko jedu", ističu američki znanstvenici u "Journal of Preventive Medicine".
"Oni koji žele smršaviti trebaju koristiti manje posude i manje žlice, dok bi oni koji se trebaju udebljati - pothranjeni ili stari - trebali biti poticani da jedu iz većih posuda", tvrdi Brian Wansink sa sveučilišta Cornell i njegovi kolege.
U jednom prijašnjem istraživanju znanstvenici su otkrili da tinejdžeri popiju 77 posto manje soka pijući iz visokih uskih čaša nego kada piju iz kratkih širokih.
U istraživanju su Wansink i njegovi kolege okupili 85 nutricionista te studenta, profesora i članova osoblja sveučilišta na druženju uz sladoled. Sudionici istraživanja su se trebali sami posluživati koristeći veće ili manje posudice za sladoled kao i žlice za sladoled različitih veličina.
Poslije je izmjerena količina sladoleda nakon što su sudionici ispitani koliko misle da su uzeli sladoleda i koliko se žlica ili posuda koju su koristili u istraživanju razlikuje od one koje imaju kod kuće.
Sudionici istraživanja koji su uzeli veće posude stavili su si 31 posto više sladoleda od onih koji su koristili manje posude. Također su porcije sladoleda bile za 14,5 posto veće kod onih koji su se koristili s većim žlicama, bez obzira na veličinu posude. A gotovo su svi sudionici istraživanja (82 od 85) pojeli sav sladoled.
Ukupno su oni sudionici istraživanja, koji su koristili veće posude i veće žlice, pojeli gotovo 57 posto više sladoleda od onih s manjim posudama i žlicama, objavili su znanstvenici
"Ključno je da su ljudi, čak i nutricionisti, općenito nesvjesni da uzimaju više hrane", zaključuju znanstvenici.