FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Treći krug pregovora o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini proširenjem Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) započeo je u srijedu u Bruxellesu. Tijekom sljedeća tri dana predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije te UNMIK-a na Kosovu pregovarat će o tekstu sporazuma koji bi trebao zamijeniti postojeću mrežu od 31 bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, zaključenih između tih zemalja. Hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković. Ideju o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi snažno podupire Europska unija i Pakt o stabilnosti jugoistočne Europe.

LJUBLJANA - Mješovita hrvatsko-slovenska policijska ophodnja privela je u srijedu na pograničnom području kod Hotize tri člana novinarske ekipe RTV Slovenija, tv studija Lendava, koji su nakon ispitivanja pušteni, javila je u srijedu slovenska tiskovna agencija STA. "Pretpostavljamo da je razlog bio taj da se novinari nisu pravovremeno javili ni slovenskoj niti hrvatskoj strani", rekla je za STA urednica tog studija Helena Zver. Urednica Zver izjavila je da je privedenim novinarima, koji su kasnije pušteni, rečeno da su zadržani zbog toga jer su kršili odredbe slovensko-hrvatskog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da je uputilo prosvjed hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova zbog uhićenja slovenske novinarske ekipe u blizini graničnog prijelaza Sveti Martin na Muri - Hotiza, te najavilo da će o tome obavijestiti i Europsku komisiju. Slovensko ministarstvo, koje navodi da je hrvatska policija u 10.15 u blizini slovenskog naselja Mirišče uhitila skupinu slovenskih novinara, ocjenjuje da se radi o "jednostranom postupku hrvatskih vlasti" u suprotnosti s temeljnim ustavnim dokumentima dviju država, te u suprotnosti s lanjskom zajedničkom brijunskom izjavom o izbjegavanju incidenata, ali isto tako i u suprotnosti s dogovorom koji su prije 11 dana postigli premijeri Janša i Sanader oko obnove nasipa na Muri blizu Svetog Martina.

HOTIZE - Hrvatska je policija u srijedu poslijepodne privela još jednu skupinu slovenskih novinara, javila je slovenska novinska agencija STA. Kako je za STA rekao jedan od privedenih, dopisnik POP TV-a Marjan Maučec, među privedenima su ekipe POP TV-a, TV Slovenije, Direkta i mađarskoga studija Lendava. Privedenima su, kako prenosi STA, oduzeti dokumenti te su odvedeni na granični prijelaz Petišovci-Mursko Središče.

SUBOTICA - Vodstvo hrvatske zajednice i demokratska javnost Srbije osudili su u srijedu najnovije napade beogradskog tabloida "Kurir" na potpredsjednicu Vlade Srbije Ivanu Dulić Marković zbog hrvatskog podrijetla. U posljednjem u nizu napada tabloid je objavio sliku Ivane Dulić Marković i pored nje naslov "Ustaški jatak", dok je prethodnih dana u svojim neargumentiranim tekstovima aktualnu vicepremijerku Srbije optuživao za navodnu "prodaju Vojvodine Hrvatima". Kako je prenio B92, "Kurir" je optužbe protiv Dulić Marković temeljio i na tvrdnjama bivšeg političara Milana Paroškog da je Hrvatska kupila 28 vojvođanskih poduzeća, a dokaz da ona ima veze s prodajom je činjenica da je rođena u Zagrebu, gdje je i diplomirala.

PRIŠTINA - Najava srbijanske skupštine da će u novom Ustavu Kosovo biti definirano kao sastavni dio Srbije, na Kosovu je izazvala negativne reakcije. Glasnogovornik pregovaračke ekipe Kosova Skender Hyseni izjavio je u srijedu da nikakvi dokumenti Srbije ne mogu izmijeniti put Kosova prema neovisnosti, prenose u Prištini elektronički mediji na albanskom. "Proces rješavanja statusa Kosova krenuo je putem bez povratka", izjavio je Hyseni te izrazio uvjerenost da će rješenje biti neovisnost Kosova. Glavni pregovarač UN o statusu Kosova Martti Ahtisaari je, prema Hysenijevim riječima, da status Kosova treba riješiti do kraja ove godine.

MOSTAR - Misija OESS-a u BiH, Policijska misija Europske unije u BiH i nevladina organizacija u Mostaru "La Strada" zajedno su u srijedu pozvali da se u Bosni i Hercegovini pojačaju napori u borbi protiv trgovine ljudima. "BiH je jedna od onih država koja se ne pridržava minimalnih standarda u borbi protiv trgovine ljudima", navodi se u zajedničkom priopćenju. U priopćenju se upozorava kako je BiH donedavno smatrana zemljom odredišta i tranzita za trgovinu ljudima, ali da je odnedavno postala i zemljom porijekla trgovine ljudima.

SARAJEVO - Bivši ministar vanjskih poslova i bivši veleposlanik pri UN-u Bosne i Hercegovine Muhamed Šaćirbegović, kojega vlasti u Sarajevu sumnjiče za pronevjeru znatnog iznosa novca iz državnog proračuna, bit će izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu, prenijeli su sarajevski mediji. Odluku o Šaćirbegovićevu izručenju u ponedjeljak je donio Okružni sud u New Yorku gdje bivši diplomat godinama živi. "Dnevni avaz" prenosi kako je informaciju o izručenju potvrdila i Šaćirbegovićeva obitelj, te da je odluka sutkinje Barbare Jones uslijedila nakon gotovo godinu dana razmatranja žalbe na istu odluku koju je drugi sudac donio tri godine ranije. Istragu protiv Šaćirbegovića, otvorio je 2003. Županijski sud u Sarajevu, a zatim je predmet je preuzelo državno tužiteljstvo BiH.

LONDON - Članice NATO-a moraju ispuniti svoju obvezu glede buduće stabilnosti Afganistana slanjem dodatnih vojnika u tu zemlju, rekla je u srijedu američka veleposlanica pri NATO-u Victoria Nuland. Ona je pohvalila SAD, Britaniju, Kanadu i Nizozemsku za njihove vojne napore u Afganistanu, ali je pozvala ostale članice NATO-a da pojačaju političku i logističku potporu vojnim doprinosom. "SAD, Britanija, Kanada, Nizozemska odrađuju težak posao u ovom sukobu ... više saveznica treba biti voljno da se uključi... u borbene operacije", kazala je Nuland pozvavši članice NATO-a da brzo odgovore na hitne potrebe u Afganistanu.

BERLIN - Njemačka vlada odobrila je u srijedu sudjelovanje Bundeswehra u mirovnoj misiji u Libanonu, gdje će njemačka mornarica osiguravati libanonsko priobalje. "Nama je od velikog interesa stabilnost ove regije", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka kabineta. Merkel je naglasila da odluka o slanju njemačkih vojnika u krizno područje kabinetu "nije lako pala", ali je istodobno naglasila da se Njemačka ne može odreći međunarodne odgovornosti. "Pravo Izraela na postojanje i održivo konačno rješenje za mir u regiji su naši konačni ciljevi", izjavila je Merkel koja je zaključila da je današnja odluka kabineta o slanju vojnika Bundeswehra na Bliski istok od "povijesnog značenja".

ZAGREB - Rusija će poslati bataljun od najviše 400 vojnika u Libanon krajem rujna ili početkom listopada kako bi pomogli u obnovi zemlje nakon sukoba Izraela i Hezbollaha, izjavio je u srijedu ministar obrane Sergej Ivanov, a prenijeli su ruski mediji. "Bataljun će imati 350 do 400 vojnika", kazao je Ivanov. "U njemu naravno neće biti ročnika nego samo profesionalni vojnici", istaknuo je. Ovaj ruski kontingent neće biti u sastavu mirovne misije UN-a, nego će djelovati na temelju bilateralnih sporazuma između ruske i libanonske vlade, pojasnio je. "Naši vojnici ostat će tri do četiri mjeseca u Libanonu", rekao je Ivanov dodajući da će oni obnoviti uništenu libanonsku infrastrukturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙