FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 12. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Europska komisija smatra da hrvatski političari tijekom predizborne kampanje ne bi trebali u političkoj borbi koristiti pitanja vezana uz europske integracije, izjavio je u utorak David Daly, šef deska za Hrvatsku u Općoj upravi EK za proširenje. "Tražit ćemo od političkih aktera da se u predizbornoj kampanji ne koriste pitanjima vezanim uz EU-u", izjavio je Daly. Daly je govorio na sastanku u Europskom parlamentu, posvećenom pripremama za sjednicu Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji će se održati 3. i 4. listopada u Bruxellesu. Na sastanku je sudjelovao i hrvatski veleposlanik pri EU-u Branko Baričević koji je europske parlamentarce upoznao s najnovijim razvojem događaja u pristupnom procesu. Daly i Baričević su izrazili zadovoljstvo tijekom screeninga, procjene usklađenosti zakonodavstva.

ZAGREB - Američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdilo je u utorak Hini da je hrvatski emigrant Zvonko Bušić, koji je u Sjedinjenim Državama prije 30 godina osuđen za otmicu zrakoplova, prebačen u deportacijski pritvor američkog ministarstva domovinske sigurnosti gdje će pričekati rješavanje procedure deportacije u Hrvatsku. Zvonko Bušić, temeljem američkog Zakona o borbi protiv otmica, osuđen je zbog otmice i djela koje je dovelo do smrti druge osobe, na kaznu doživotnog zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon deset godina. Takva kazna predviđala je puštanje na slobodu nakon 30 godina izdržanog zatvora, odnosno 11. rujna 2006 godine. Za otmicu zrakoplova s njim su osuđeni i njegova supruga Julienne Eden Bušić te još troje Hrvata koji su svi odslužili svoje zatvorske kazne.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak izaslanstvo Nacionalnog vijeća Švicarske predvođeno predsjednikom Claudeom Janiakom, priopćeno je iz MVPEI-a. Prema priopćenju, u razgovoru ministrice s predsjednikom švicarskoga parlamenta izraženo je obostrano zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Švicarske kao i uzlaznim trendom ukupnih bilateralnih odnosa. Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na dugogodišnjoj potpori koju Švicarska pruža Hrvatskoj na polju humanitarne pomoći. Predsjednik Nacionalnog vijeća Janiak potvrdio je vrlo dobre odnose između dviju zemalja te kazao kako postoji znatan potencijal u jačanju gospodarskih odnosa, čemu će svakako pridonijeti potpisani sporazum o slobodnoj trgovini između Hrvatske i EFTA-e, Europskoga udruženja slobodne trgovine.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik izjavio je da bi do tehničkog dogovora o zajedničkoj obnovi nasipa na Muri kod Svetog Martina i Hotize moglo doći do kraja ovoga tjedna, a odbacio je nagađanja o svom razilaženju s premijerom Janezom Janšom koja su se pojavila zbog Janšinih kritika na njegov račun. "Usklađivanja za postizanje dogovora o početku obnove nasipa na Muri u punom su jeku, to je postupak koji zahtijeva strpljivost i dosljednost", izjavio je Podobnik na konferenciji za novinare u utorak u Ljubljani. Istodobno, Podobnik je rekao da nema neslaganja između njega i Janše u koaliciji, o čemu se zadnjih dana nagađalo.

BEOGRAD - Srbijanski parlament prihvatio je u utorak izvješće vlade o tijeku bečkih pregovora o Kosovu i odlučio da se što prije okonča rad na novom Ustavu Srbije u kojem bi Kosovo bilo definirano kao dio Srbije sa suštinskom autonomijom u suverenoj i demokratskoj Republici Srbiji. Usvajajući izvješće o radu beogradskog pregovaračkog tima u dosadašnjim razgovorima o budućem statusu Kosova u Beču, srbijanska skupština je zaključila da taj tim nastavi pregovore. Na kraju rasprave zastupnicima se obratio predsjednik Srbije Boris Tadić koji je rekao da je važno da novo ustavno rješenje na poseban način tretira Kosovo i Metohiju da bi se "stabilnost zemlje branila svim pravnim i političkim sredstvima".

REGENSBURG - Papa Benedikt XVI. pozvao je u utorak muslimane na dijalog kultura utemeljen na pretpostavci da je koncept islamskoga "svetog rata" nerazuman i protiv Boga. U predavanju na sveučilištu u Regensburgu gdje je od 1969. do 1977. predavao teologiju, Benedikt je rekao da je kršćanstvo tijesno vezano uz razum, za razliku od onih koji vjeruju u širenje vjere mačem. Papa je izbjegao izravnu kritiku islama i održao je kompleksno akademsko predavanje s mislima od drevne židovske i grčke filozofije do protestantske teologije i modernog ateizma. Papa je u govoru upotrijebio izraze "džihad" i "sveti rat" i vlastitim riječima dodao: "Nasilje je nespojivo s Božjom prirodom i prirodom duše".

IBB - Najmanje je 47 osoba poginulo, a više od osamdeset je ozlijeđeno u stampedu na stadionu u Jemenu nakon govora predsjednika države Alija Abdullaha Saleha, službeno je priopćeno. Jemenski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da je nakon predizbornog govora predsjednik otišao i tada je nastao kaos među ljudima koji su htjeli izaći sa stadiona u južnoj jemenskoj pokrajini Ibbu. Reutersov novinar na mjestu nesreće kaže da je stadion bio krcat. Oko 150 tisuća ljudi bilo je ondje i još više u ulicama oko stadiona. Policijska i vozila hitne pomoći odmah su došla na mjesto događaja. "Predsjednik je obećao odštetu obiteljima stradalih. Dobit će mjesečnu plaću", rekao je neimenovani dužnosnik.

HAVANA - Članice pokreta nesvstanih, koje su se u utorak počele okupljati na summitu u Havani, pozvane su da osude "neumoljivu agresiju" Izraela na Libanon i izraelske ratne zločine u pojasu Gaze za koje bi se "židovskoj državi trebalo suditi", navodi se u prijedlogu završne rezolucije koja će biti prihvaćena u subotu. Predsjednici vlada i 118 država članica nevrstanih, koji će se u glavnom kubanskom gradu okupiti u petak i subotu, pozvani su da "energično osude neumoljivu agresiju koji je Izrael pokrenuo na Libanon". "Izrael bi trebao biti proglašen odgovornim za te zločine", dodaje se u nacrtu dokumenta koji će biti ponuđen na usvajanje. U nacrtu deklaracije se također govori o izraelskim operacijama u Gazi koje se kvalificira kao "ratne zločine za koje se počiniteljima mora suditi".

BERLIN - Njemačka će za vrijeme svojeg predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2007. nastojati obnoviti proces donošenja Europskog ustava, a Španjolska će ju u tomu podržati, priopćeno je nakon 20. njemačko - španjolskih konzultacija na razini vlada, održanih u utorak u Meersburgu na Bodenskom jezeru. "Europi treba ustav i nama je stalo do toga da ojačamo Europu", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta sa španjolskim premijerom Joséom Luisom Rodriguezom Zapaterom. Njemačka kancelarka je izrazila bojazan da bi bez ustava europski proces mogao stagnirati. "Mi građane Europe moramo uvjeriti da je Europska unija pozitivan projekt", zaključila je Merkel. "Njemačka u potpunosti može računati na podršku Španjolske", izjavio je Zapatero.

TRIPOLI - Svako libijsko dijete namjerno zaraženo virusom HIV-a moralo bi za odštetu dobiti po 11 milijuna dolara (oko sedamdeset milijuna kuna), zatražili su odvjetnici u utorak na suđenju skupini bugarskih medicinskih sestara i palestinskom liječniku. Odvjetnici koji zastupaju tu djecu na ponovljenom suđenju medicinskim sestrama i liječniku, u utorak su prvi put zatražili novčanu odštetu za djecu zaraženu potkraj devedesetih godina u bolnici u libijskom gradu Bangaziju. Libijsko tužiteljstvo i odvjetnici djece tvrde da su ih Bugarke i Palestinac zarazili namjerno. "Zahtijevam kompenzaciju od 15 milijuna libijskih dinara (za svako dijete) za nanesenu moralnu i materijalnu štetu", rekao je odvjetnik Hussein Elghlilab na sudu u Tripoliju. Zaraženo je više od četiri stotine djece pa bi ukupna odšteta bila 4,6 milijarda dolara.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Hanija u utorak je ugušio svaku nadu da bi nova palestinska vlada nacionalnog jedinstva mogla pristati na mirovne pregovore s Izraelom. Na pitanje novinara Reutersa hoće li nova administracija pregovarati sa židovskom državom, Hanija je rekao: "Neće. Pregovori se tiču PLO-a (Palestinske oslobodilačke organizacije), a ne vlade". Prijašnje mirovne pregovore s Izraelom vodio je PLO, krovna organizacija svih palestinskih frakcija, za koju se sve do dolaska Hamasa na vlast smatralo da zastupa iste interese kao palestinska vlada. Izrael i Sjedinjene Države skeptično su reagirali na dogovoreno stvaranje nacionalne koalicije između Hanije i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, a Europska unija vjeruje da bi ta vlada mogla osnažiti bliskoistočni mirovni proces.

JERUZALEM - Izrealski vojni sudac je u utorak naredio oslobađanje 21 pripadnika palestinskog Hamasa koji su uhićeni nakon što je u pojasu Gaze otet izraelski vojnik Gilad Shalit, objavio je glasnogovornik vojske. Među oslobođenima su trojica ministara u palestinskoj vladi te 18 zastupnika, a odvjetnik koji ih zastupa Osama al-Saadi je za agenciju Reuters izjavio da je oslobađanje uvjetno uz kolektivnu jamčevinu od 25.000 šekela (5.700 dolara). Izraelska vojska nije komentirala zašto je došlo do oslobađanja, no dodala je će ono biti odgođeno do četvrtka tako da tužitelji imaju vremena na žalbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙