FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak: Janšina odlučnost na Muri poruka Sanaderu

LJUBLJANA, 30. kolovoza (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je slanjem policijskih patrola na sporni sektor granice s Hrvatskom pokazao "odlučnost" i "poslao poruku" hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu iako u zbivanjima kod Hotize i Svetog Martina na Muri ima i elemenata "predstave za domaću javnost", neke su od ocjena koje dominiraju u slovenskom tisku od srijede povodom događaja kod Hotize.
LJUBLJANA, 30. kolovoza (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je slanjem policijskih patrola na sporni sektor granice s Hrvatskom pokazao "odlučnost" i "poslao poruku" hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu iako u zbivanjima kod Hotize i Svetog Martina na Muri ima i elemenata "predstave za domaću javnost", neke su od ocjena koje dominiraju u slovenskom tisku od srijede povodom događaja kod Hotize.

Događaji kod Hotize, kada su u ponedjeljak hrvatski radnici radili na uklanjanju grmlja s lijeve obale Mure radi učvršćivanja nasipa protiv poplava, poslužili za ponovno medijsko reaktualiziranje otvorenih graničnih pitanja. Tom prilikom reagirala je slovenska policija slanjem pojačanih snaga blizu malograničnog prijelaza Sveti martin na Muri-Hotiza, a o nastaloj situaciji telefonski su razgovarala dvojica premijera.

Komentator vodećeg dnevnog lista "Delo" navodi da Janša želi "popraviti pogrešku" načinjenu 1992. godine, kada je, kako ističe, slovenska policija prestala kontrolirati "spornih" 260 hektara na lijevoj obali Mure, priznajući da se oni nalaze u hrvatskom katastru.

"Time je Slovenija prepustila kontrolu svog državnog teritorija i odustala od dogovora da na granici vrijedi stanje zatečeno prilikom osamostaljenja", navodi "Delo".

List dodaje da, na osnovi spomenutog načela, međudržavna granica ide sredinom korita rijeke Mure, da Hrvatskoj kod Hotize odgovara načelo katastarske granice, dok ga ne želi primijeniti na zaseoke južno od Dragonje.

"Odlučnost koju su sada pokazali naši političari dobar je znak za ispravljanje pogrešaka iz prošlosti, ali i za pravedan završetak pregovora o granici, iako je jasno da to neće ići bez kompromisa", navodi komentator "Dela". S druge strane, navodi u komentaru Ivan Gerenčer, moguće je da se odlučnošću u sprječavanju nastavka hrvatskih radova na nasipu kod Hotize želi jednim potezom odbaciti dugogodišnje kritike stanovništva o "mlakosti" slovenske politike prema Hrvatskoj, "možda i zbog predstojećih lokalnih izbora".

"Potonja će mogućnost biti brzo potvrđena ili odbačena, možda već slijedećih dana u vezi s kakvim novim događajem na granici s Hrvatskom", navodi se u komentaru.

List pri tome spominje paralelu između odlučnosti koju je kako kaže slovenska policija pokazala kod Hotize i odlučnog djelovanja hrvatske policije u slučaju Joška Jorasa i razgraničenja u Piranskom zaljevu.

Komentator Rok Praprotnik u ljubljanskom listu "Dnevnik", koji je bliži oporbenim strankama lijevog centra, piše također o Janšinoj "odlučnosti" nasuprot "neučinkovitim" diplomatskim notama koje je, kako navodi, ranije Hrvatskoj oko graničnih pitanja slao ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Komentator tvrdi da je kod Hotize i Svetog Martina riječ o području koje leži "u hrvatskom katastru, ali je dio slovenskog državnog ozemlja".

Hrvatska pak, navodi Praprotnik, "zaposjeda" i drži svojim teritorijem područje na kojemu se nalaze zaseoci južno od Dragonje koji su u slovenskom katastru, te postavlja žardinjere na posjed Joška Jorasa. Slovenija je, po ocjeni komentatora, u ponedjeljak napravila isto jer je blizu spornog teritorija uz Dragonju tom slučaju intervenirala hrvatska policija.

"Ne sumnjamo da su bili spremni upotrijebiti i oružje", navodi Praprotnik, te dodaje da su dvije države sada u tom pogledu izjednačene: "Među nama više nema razlike jer sada i Slovenija susjednoj državi preko granice pokazuje oružje".

U ponedjeljak se je, dodaje, po prvi put dogodilo da je Slovenija na "hrvatsku akciju" reagirala "policijskom reakcijom" dok su ranije slovenski diplomati "samo vjerno registrirali" granične incidente hrvatske strane.

"Janša je preko rijeke Sanaderu poslao signal da ozbiljno misli. Prisutnost jakih snaga u takvim je prilikama prvi korak kojemu može uslijediti i drugi, a to je upotreba oružja. Janša je vjerojatno bio spreman i na tu mogućnost", navodi komentator Rok Praprotnik, ali iznosi i teoriju po kojoj se možda radi o predizbornom potezu za domaću publiku.

"No, ako za zveckanje oružjem blizu Hotize i jesu krivi samo lokalni izbori, vlada će se svejedno ubuduće prilikom novih incidenata (kojih će sigurno biti) teško moći suspregnuti od ponovne upotrebe policije. Janez Janša je krenuo na opasan put. Taj put ne mora nužno biti pogrešan, ali sada mora biti spreman na sve. Pa i na to da se Hrvati idući put možda neće povući", zaključuje se u komentaru "Dnevnika".

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙