FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski policajci upali na gradilište obrambenog nasipa na Muri

ZAGREB/LJUBLJANA, 29. kolovoza 2006. (Hina/STA) - Međimurska je policija potvrdila da su u ponedjeljak na gradilište obrambenoga nasipa uz lijevu obalu Mure, nedaleko od malograničnog prijelaza Sveti Martin na Muri Hotiza upala četvorica slovenskih policajaca i ženska osoba za koju se pretpostavlja da je slovenska vodno-gospodarska inspektorica, koji su od hrvatskih radnika tražili da napuste gradilište.
ZAGREB/LJUBLJANA, 29. kolovoza 2006. (Hina/STA) - Međimurska je policija potvrdila da su u ponedjeljak na gradilište obrambenoga nasipa uz lijevu obalu Mure, nedaleko od malograničnog prijelaza Sveti Martin na Muri Hotiza upala četvorica slovenskih policajaca i ženska osoba za koju se pretpostavlja da je slovenska vodno-gospodarska inspektorica, koji su od hrvatskih radnika tražili da napuste gradilište.

"Jedan od pripadnika slovenske policije zapovjedio je radnicima varaždinske Vodogradnje da napuste gradilište, a kad ga nisu poslušali slikao ih je digitalnim fotoaparatom", izjavio je voditelj Ureda načelnika PU Međimurske Krunoslav Gosarić. Dometnuo je da su se slovenski policajci udaljili u smjeru svog teritorija, kad su radnici obavijestili nadležne iz svoje tvrtke i hrvatsku policiju.

Izgred se dogodio oko 11,45 sati, šesto metara od malograničnog prijelaza Sveti Martin na Muri Hotiza u Međimurskoj županiji, na lijevoj obali Mure koja gruntovno pripada Hrvatskoj, gdje radnici obavljaju pripremne radove za izgradnju visokog obrambenog nasipa, dužine 3100 metara. Za taj nasip, koji uglavnom štiti slovenska sela, hrvatska je država osigurala tri milijuna kuna.

Slovenski elektronički mediji javili su u ponedjeljak da je o zaoštrenoj situaciji u slovenskom naselju Hotiza slovenski premijer Janez Janša telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

O istoj temi slovenski je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarao s državnim tajnikom u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Hidom Biščevićem koji boravi na Bledu, gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji perspektivi sigurnosti nabave nafte i plina iz Kaspijskog bazena za potrebe Europske unije.

Reagirajući na pismo koje su mu uputili stanovnici Hotize, pograničnog slovenskog naselja uz Muru - koji tvrde da Hrvatska radi jednostrane korake na području koje je katastarski na hrvatskoj strani, ali gdje još nije definirana granica jer nema međudržavnog ugovora, te traže da se prekine gradnja jedne regionalne ceste i tvrde da je riječ o "provokacijama hrvatske strane" kako bi se prejudicirala buduća granica, - Janša je u ponedjeljak na Bledu izjavio da je o toj temi telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Sanaderom.

"Mislim da će se stvar riješiti tako da neće doći do akata ili postupaka koji bi pogoršalo situaciju", rekao je Janša, a prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je kako prenose slovenska sredstva informiranja, da se u Hotizi nije dogodilo "ništa strašno", snižavajući tako ton kojim slovenski mediji izvještavaju o "situaciji u Hotizi", iako i sami priznaju da je stvar možda povezana s djelovanjem stranaka pred skorašnje lokalne izbore.

No, Rupel je dodao da vlada i svako ministarstvo posebice moraju djelovati na način da štite slovenske građane. U medijima i u samoj Hotizi pojavile su se naime, kao i u ranijim sličnim slučajevima "incidenata" oko skele koja vozi do Svetog Martina na Muri i gradnje mosta na hrvatskoj strani, tvrdnje da vladajuće stranke ne čine dovoljno za interes lokalnog stanovništva i da se teritorij koji su do 1991. godine kontrolirali "slovenski organi" tiho prepušta hrvatskoj strani.

"Kad bi postojala makar kakva ugroza za naše građane, ova bi vlada reagirala na na odgovarajući način i zaštitila ih", rekao je Rupel.

Kako navodi slovenska tiskovna agencija STA, Rupel je na pitanje "da li je Slovenija uistinu na to područje poslala specijalne postrojbe" rekao da "o bilo kakvim oblicima posebne intervencije u ovom trenutku ništa ne zna".

Kako prenosi ista agencija, vladu je u ponedjeljak oštro kritizirao čelnik ultranacionalista i zastupnik u parlamentu Zmago Jelinčič, ocjenjujući da je Hrvatska napravila "krajnje nedopustiv potez" i da Hrvatska krši "sve dogovore o rješavanju otvorenih pitanja u određivanju državne granice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙