FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedjelja - Nestalo entuzijazma za dionice na najvećim svjetskim burzama

NEW YORK, LONDON, 26. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Signali koji upućuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, skupa nafta te izgledno daljnje povećavanje kamatnih stopa protekloga su tjedna na najvažnijim svjetskim burzama spustili cijene blue-chip dionica.
NEW YORK, LONDON, 26. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Signali koji upućuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, skupa nafta te izgledno daljnje povećavanje kamatnih stopa protekloga su tjedna na najvažnijim svjetskim burzama spustili cijene blue-chip dionica.

Pritom je vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa potonula 0,9 posto, na 11.284 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,1 posto, na 2.140 bodova.

Potražnja za dionicama na Wall Streetu oslabila je već početkom tjedna pošto je američko nacionalno udruženje agencija za prodaju nekretnina izvijestilo je kako je prodaja kuća u srpnju u SAD-u potonula na najnižu razinu od siječnja 2004. Dionice građevinskih i maloprodajnih kompanija predvodile su po gubitcima na cijeni, obzirom da je ulagače zabrinulo kako bi to mogao biti znak usporavanja osobne potrošnje.

Na većem gubitku bila je dionica drugog po veličini američkog lanca trgovina kućanskim potrepštinama Lowea, potonuvši četiri posto. Posljedica je to njegovih smanjenih procjena prodaje i zarade do kraja godine te niže dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Ulagači su njegove smanjene procjene poslovanja ocijenili još jednim znakom slabljenja u američkom sektoru građevinarstva i nekretnina.

Raspoloženje na tržištu dodatno je pokvarila i vijest iranske novinske agencije da će Teheran uskoro najaviti "vrlo važno postignuće" u području nuklearne tehnologije. "Ne bih rekao da se tržište nekretnina hladi, čini se da je već ledeno. Slab podatak o prodaji kuća, zajedno s viješću iz Irana, bio je dovoljan da spusti cijene dionica", rekao je Michael Metz, ulagački strateg pri Oppenheimer&Co.

Tržišta je zabrinula i izjava predsjednika američke središnje banke Fed u Chicagu Michaela Moskowa kako je predah u ciklusu podizanja kamatnih stopa ranije ovoga mjeseca bio konstruktivan no da bi kamatne stope morale i dalje rasti kakao bi se suzbila inflacija. Tako su se dionice kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa našle na udaru prodaja. Pritom je na većem gubitku bila dionica jednog od vodećih svjetskih osiguravatelja, American International Groupe, oslabjevši jedan posto.

Poskupljenje nafte iznad 72 dolara za barel zbog prijeteće tropske oluje koja se približava Meksičkom zaljevu i naftnim rafinerijama nagnalo je ulagače na prodaje industrijskih dionica, poput United Technologiesa i Boeinga. "Jednostavno rečeno, oporavak cijena nafte srezao je i ono malo entuzijazma što ga je još bilo spram dionica", rekao je glavni ekonomist Swiss Rea Kurt Karl.

Europske dionice u tome su razdoblju također oslabile pod pritiskom zabrinutosti ulagača oko daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u, a najviše su se po gubitcima isticali tehnološki i sektor rudarstva. Londonski Ftse indeks spustio se 0,15 posto na 5.894 boda. Frankfurtski DAX indeks izgubio je 0,1 posto na vrijednosti, završivši tjedan na 5.811 bodova.

Prodaje dionica bile su izazvane padom cijena američkih dionica te zbog nervoze ulagača u iščekivanju odgovora Irana na paket mjera vezan za prekid programa obogaćivanja urana u toj bliskoistočnoj zemlji. Tržišnom raspoloženju udarac je nanijela i rekordna razina eura u odnosu na jen, pri čemu su najviše bili pogođeni veliki izvoznici poput automobilske industrije, čiji su dionice u prosjeku oslabile 1,1 posto.

U rudarskom sektoru gubitke je predvodio BHP Billiton, čije su dionice oslabile tri posto, budući da 77-postotni skok dobiti u drugom polugodištu poslovne godine toga diva nije impresionirao ulagače. I tehnološki je sektor bio značajniji gubitnik, predvođen Nokijom i Ericssonom čije su dionice oslabile više od jedan posto nakon što je Symbian izvijestio o usporavanju rasta pošiljki uređaja koje koristi njegov softver na 58 posto u drugom tromjesečju nakon 73 posto ostvarenih u tromjesečju ranije.

No, među dobitnicima isticao se bankovni sektor uslijed očekivanja ulagača da će planirano spajanje talijanskog bankovnog diva Banca Intesa i Sanpaolo IMI pokrenuti val spajanja banaka u Italiji i ostalim dijelovima Europe. Dionice Banca Intesa i Sanpaola ojačale su po dva posto.

Strahovi vezani uz rast kamatnih stopa, pored nastavljenih geopolitičkih zabrinutosti i dvojbi oko izgleda za zarade kompanija, mogli bi ograničiti kupovine dionica i nadolazećih tjedana, kazao je strateg u ABN Amro Rolf Elgeti, dodajući da su ipak izgledi za europske dionice i dalje dobri. "Ostajemo optimistični glede dionica na srednji i dugi rok. Držimo da su inflatorni rizici već sadržani u cijeni dionice, a mišljenja smo i da zarade nisu tako loše kao što mnogi smatraju", kazao je Elgeti, prognozirajući nove dobitke na tržištima u zadnjem tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je tome razdoblju jedan posto na 15.939 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙