FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre zarade kompanija dižu vrijednosti svjetskih burzovnih indeksa

NEW YORK, LONDON, 30. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Dobre zarade kompanija u drugom ovogodišnjem tromjesečju s obje strane Atlantika protekloga su tjedna na svjetskim burzama potaknule uzlet cijena blue-chip dionica.
NEW YORK, LONDON, 30. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Dobre zarade kompanija u drugom ovogodišnjem tromjesečju s obje strane Atlantika protekloga su tjedna na svjetskim burzama potaknule uzlet cijena blue-chip dionica.

Vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa porasla je tako 3,2 posto, na 11.219 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 3,65 posto na vrijednosti, zaključivši poslovanje na 2.094 boda. To je najveći skok njihove vrijednosti u jednome tjednu od početka siječnja ove godine.

"Sad smo na vrhuncu sezone izvješćivanja o poslovnim rezultatima i tržište upravo svrstava dionice na one koje su svojom izvedbom premašile očekivanja i one koje ih nisu ispunile", izjavio je Giri Cherukuri, čelnik trgovine pri OakBrook Investmentsu.

Najviše su se kupovale tehnološke dionice, jer su ulagači ocijenili da im je vrijednost podcijenjena nakon korekcija proteklih tjedana koje su se dogodile zbog niza razočaravajućih poslovnih izvješća i upozorenja o dobiti iz kompanija poput proizvođača računala Dell.

Farmaceutske kompanije Merck i Schering-Plough obje su izvijestile o zaradama koje su premašile očekivanja analitičara, što je podiglo cijene njihovih dionica za 4,3 odnosno 5,7 posto. Te vijesti potaknule su uzlet cijena i ostalih farmaceutskih dionica. Od značajnijih dobitnika izdvaja se i dionica proizvođača vozila General Motors, koja je poskupjela 4,4 posto, po objavi većeg od očekivanja tromjesečnog operativnog profita.

Energetske dionice poput Exxon Mobila i ConocoPhillipsa ostvarile su rast cijena za više od jedan posto, nakon što je potonja kompanija izvijestila o rastu tromjesečne dobiti. "Energetski sektor dio je tržišta koji zasigurno nije razočarao", kazao je Eric Kuby, stručnjak za investicije u North Star Investment Managementu.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i poslovi spajanja i preuzimanja. Advanced Micro Devices (AMD), drugi po veličini američki isporučitelj računalnih procesora, objavio je da kupuje proizvođača čipova za grafiku ATI Technologies, što je rezultiralo porastom njegove cijene za 19 posto, no i padom cijene dionice AMD-a za gotovo pet posto.

Najveći lanac bolnica u SAD-u HCA, pak, pristao je u ponedjeljak na ponudu jedne investicijske skupine da mu za otprilike 21 milijardu dolara proda svoje dionice. To predstavlja jedno od najvećih akvizicija radi spašavanja od stečaja u američkoj povijesti, a podiglo je dionice HCA za 3,4 posto. "Porast transakcija preuzimanja i spajanja tendira povećati povjerenje u tržište dionica", ocijenio je situaciju na tržištu Michael James, trgovac u regionalnoj investicijskoj banci Wedbush Morgan.

Uzletu cijena dionica pomogao je i podatak objavljen krajem tjedna o gospodarskom rastu u SAD-u u drugom ovogodišnjem tromjesečju u visini od tek 2,5 posto. To je umanjilo strahovanja tržišnih sudionika od daljnjeg podizanja kamatnih stopa, te potaknulo kupovine dionica senzitivnih na izmjenu kamatnih stopa, poput financijskih divova Citigroupa i American Expresa.

Cijene europskih dionica dosegnule su najvišu razinu u protekla dva i pol mjeseca zahvaljujući impresivnim poslovnim rezultatima kompanija u drugom tromjesečju. Tako je indeks londonske burze Ftse ojačao 4,5 posto na tjednoj razini, dosegnuvši 5.975 bodova. Frankfurtski DAX postigao je nešto jači rast, za 4,7 posto, dosegnuvši 5.705 bodova.

"Trenutno su zarade kompanija pokretačka snaga na tržištima dionica budući da su ulagači više usredotočeni na sadašnjost nego na budućnost. Ne tako davno jedina je pokretačka snaga bilo strahovanje u vezi s rastom kamatnih stopa koje se trenutno naizgled stišalo", konstatirao je Angus Campbell iz Finspreadsa.

Među dobitnicama posebno se isticao njemački proizvođač automobila Volkswagen, čija je dionica ojačala sedam posto nakon što je ostvarena operativna zarada premašila očekivanja analitičara. Ojačala je i dionica DaimlerChryslera, za četiri posto, također slijedom odličnih poslovnih rezultata koji su premašili očekivanja analitičara, pa se dobit u drugom tromjesečju pokazala više nego dvostruko većom od prognoza analitičara.

Od većih dobitnika ističe se i dionica informativne agencije Reuters, koja je poskupjela više od tri posto nakon što je revidirala naviše prognozu o godišnjem rastu prihoda od prodaje na pet do šest posto u odnosu na ranije prognoziranih oko pet posto. Među dobitnicama bila je i dionica luksemburške rudarske kompanije Arcelor, ojačavši za gotovo sedam posto nakon što je Mittal Steel objavio da je osigurao 92 posto njezinih dionica na putu prema 100-postotnom preuzimanju te tvrtke.

U takvim uvjetima tržišta su zanemarila informaciju o padu Ifo indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj u srpnju na 105,6 bodova dok su analitičari predviđali nešto blaži pad, na 106 bodova.

"Optimističan sam kada su u pitanju europske dionice. Loše su vijesti rijetkost a dobit bolja no što se očekivalo", zaključio je Ulf Moritzen iz hamburškog Nordinvesta.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 3,5 posto, n 15.343 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙