FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre zarade kompanija podižu burzovne indekse

NEW YORK, LONDON, 6. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Dobre zarade kompanija s obje strane Atlantika protekloga su tjedna na vodećim svjetskim tržištima dionica podizale cijene blue-chip dionica, no raspoloženje na tržištu kvarilo je daljnje zaoštravanje monetarnih politika na pomolu u najvažnijim svjetskim gospodarstvima.
NEW YORK, LONDON, 6. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Dobre zarade kompanija s obje strane Atlantika protekloga su tjedna na vodećim svjetskim tržištima dionica podizale cijene blue-chip dionica, no raspoloženje na tržištu kvarilo je daljnje zaoštravanje monetarnih politika na pomolu u najvažnijim svjetskim gospodarstvima.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u tome razdoblju 0,2 posto, na 11.240 bodova. Međutim, tehnološki Nasdaq oslabio je 0,4 posto, na 2.085 bodova.

U mjesecu srpnju, pak, Dow Jones je ojačao 0,5 posto, dok je Nasdaq zabilježio pad vrijednosti od 3,7 posto, nastavivši tako niz od četiri uzastopna mjeseca gubitaka.

"Kompanije u SAD-u, Japanu i Europi zasad ugodno iznenađuju zdravim poslovnim rezultatima u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Optimistični smo u pogledu dionica i vjerujemo da će trenutne zabrinutosti oko usporavanja rasta zarada biti zasjenjene atraktivnim cijenama i prinosima koje dionice daju. Predviđamo daljnji uzlet na tržištu dionica", ocijenio je Lehmanov strateg za dionice u priopćenju za svoje klijente.

Najveći poticaj rastu vrijednosti indeksa dala je dionica P&G-ja, koja je ojačala 4,2 posto po objavi rezultata poslovanja u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznad očekivanja tržišta. I zarada najveće svjetske medijske kompanije Time Warner premašila je procjene, podigavši cijene njezinih dionica 2,6 posto.

"P&G, čije poslovanje je dobar pokazatelj povjerenja potrošača, izvijestio je o lijepoj zaradi, a i zarada Time Warnera, čije poslovanje je također usmjereno individualnim potrošačima, snažno je porasla", ocijenio je Eric Kuby, zadužen za ulaganja pri investicijskom fondu North Star Investment Management.

Najveći uteg na tehnološkom tržištu bilo je priopćenje računalne kompanije Apple Computers da će vjerojatno morati revidirati svoju zaradu. To je cijene njezinih dionica korigiralo za 1,9 posto, te pritisnulo cijene u cijelom tehnološkom sektoru.

Dok je pozornost ulagača na Wall Streetu usmjerena na zarade kompanija, na tržištu se osjeća i neizvjesnost u pogledu sljedećeg poteza koji će povući američka središnja banka Fed u utorak. Izvješće američke vlade o potrošnji pokazalo je porast ključnog pokazatelja o inflaciji u lipnju, dok je zasebno izvješće o proizvođačkim cijenama u srpnju ukazalo na njihovu najvišu razinu u proteklih devet mjeseci.

Ponešto je krajem tjedna razočarao podatak o otvorenih tek 113.000 novih radnih mjesta u SAD-u u srpnju. Stoga neki ulagači očekuju da će Fed pauzirati s podizanjem kamatnih stopa nakon dvije godine njihova umjerenog postupnog podizanja, no analitičari ističu da bi podaci o inflaciji mogli Fed uvjeriti da ponovno, 18. put za redom, podigne kamatne stope. Odluči li se Fed za pauzu to bi kratkoročno dalo poticaja tržištu dionica, mišljenja su analitičari.

Iako je niz odličnih poslovnih izvješća kompanija davao poticaj cijenama dionica na europskim burzama, odluka Europske središnje banke (ECB) i Bank of England (BoE) o podizanju kamatnih stopa spustila je značajnije potkraj tjedna njihove cijene. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks potonuo je 1,4 posto, na 5.889 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je porastao 0,3 posto, na 5.723 boda.

Po riječima stratega u švicarskoj banci UBS Nicka Nelsona, dosad objavljena poslovna izvješća europskih kompanija za drugo ovogodišnje tromjesečje pokazuju da je 19 posto njih premašilo svojim zaradama očekivanja tržišta. "Iako je to niže od 33 posto zabilježenih u prvom ovogodišnjem tromjesečju, smatramo da taj podatak i nadalje odražava značajne zarade kompanija te ga smatramo pozitivnim za europsko tržište", rekao je Nelson.

Najveći doprinos rastu indeksa dale su dionice rudarskih kompanija, koje su poskupjele zbog snažnih cijena roba na svjetskom tržištu, kažu trgovci. Dionica Antofagaste poskočila je 0,23 posto, a Anglo Americana 1,2 posto. Od većih dobitnica ističe se i dionica francuskog Danonea, poskočivši 4,0 posto, nakon što je podigao svoje procjene zarade za ovu godinu. Značajnije, za gotovo tri posto, poskupjela je i dionica francuske banke BNP Paribas, budući je izvijestila o tromjesečnoj neto dobiti iznad očekivanja ulagača.

Ponešto je kvarilo raspoloženje ulagača očekivanje zasjedanja ECB-a i BoE i njihove odluke o kamatnim stopama. Naime, odluke o kamatnim stopama pozorno se prate na globalnim tržištima dionica jer utječu na razinu osobne potrošnje i troškove kreditiranja korporacija.

Obje središnje banke podigle su u četvrtak ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, tako da u eurozoni ona sada iznosi tri posto a u Britaniji 4,75 posto. Loša je to vijest za tržišta dionica obzirom da povećanje kamatnih stopa obično pogađa zarade korporacija.

Raspoloženje na tržištu kvario je i pad cijena naftnih dionica. Dionica francuske naftne kompanije Total oslabila je 1,7 posto zbog podatka o smanjenu proizvodnje u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Oslabile su i dionice ostalih kompanija u naftnom sektoru, pri čemu dionica BP-a 1,7 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u tome razdoblju jedan posto, na 15.499 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙