FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo književnik i publicist Ivan Ićan Ramljak

ZAGREB, 22. kolovoza 2006. (Hina) - Hrvatski književnik i publicist, Ivan Ićan Ramljak, preminuo je u nedjelju u Zagrebu, u 79. godini, nakon duge i teške bolesti.
ZAGREB, 22. kolovoza 2006. (Hina) - Hrvatski književnik i publicist, Ivan Ićan Ramljak, preminuo je u nedjelju u Zagrebu, u 79. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 1928. u Čitluku, a gimnaziju je pohađao u Imotskom, Sarajevu, te u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti.

U Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske radio je od 1962. godine, a od 1968. suradnik je i urednik novina poduzeća Agrokombinat. Tri godne kasnije prešao je u "Školsku knjigu", gdje je do 1991. bio glavni urednik novina tog nakladnika.

Najveći dio Ramljakova književnog opusa posvećen je djeci.

Najpoznatije zbirke novela i romani su mu "San bez uzglavlja", "Glava u torbi", "Povratnik, "Suza i radost didova", "Orgulje na Vranijoj glavici", te "Školarac".

Ivan Ramljak bio ej član Društva hrvatskih književnika, Društva književnika Herceg-Bosne i Hrvatskog novinarskog društva.

Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a među ostalim dobio je Nagradu "Grigor Vitez", Večernjakovu nagradu za kratku priču, te nagradu "Serra International", koja mu je dodijeljena 1992. u Veneciji za priču "Kruh svetog Ante".

Pogreb Ivana Ićana Ramljaka bit će u sutra, 23. kolovoza, u 15,50 sati, na Mirogoju, a misa zadušnica služit će se poslije pogreba u crkvi Bezgrešnog začeća u Dubravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙