FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bagić: Pripremljen bogat i raznovrstan program Zagrebačke slavističke škole

ZAGREB, 14. kolovoza 2006. (Hina) - Jubilarni 35. seminar Zagrebačke slavističke škole, institucije koja od 1972. promiče hrvatski jezik književnost i kulturu među studentima, profesorima i prevoditeljima s raznih strana svijeta održat će se od 21. kolovoza do 3. rujna u Dubrovniku.
ZAGREB, 14. kolovoza 2006. (Hina) - Jubilarni 35. seminar Zagrebačke slavističke škole, institucije koja od 1972. promiče hrvatski jezik književnost i kulturu među studentima, profesorima i prevoditeljima s raznih strana svijeta održat će se od 21. kolovoza do 3. rujna u Dubrovniku.

Na seminaru će sudjelovati 85 polaznika iz 25 zemalja. Za njih je, kako je izvijestio Krešimir Bagić, voditelj Škole, pripremljen bogat i raznovrstan program. U deset lektorata i proseminara, ponuđene su koverzacijske vježbe različitih stupnjeva, mini-kolegiji o hrvatskoj drami, prozi i suvremenome pjesništvu, historiografske priče povijesti Dubrovnika i glagoljskoga pisma.

Nastavni dio Škole nudi i dva ciklusa predavanja - jezikoslovni i književni. Naslov jezikoslovnoga ciklusa je "Jezik i književni tekst", a njegov voditelj je Ivo Pranjković. Književni ciklus posvećen je "Ideologijama i ideologemima hrvatske književnosti", a voditelj je Krešimir Nemec.

"Ciklus će, među inim, tematizirati antiturski ideologem u hrvatskoj književnosti, odnos pravaštva spram literature, jugoslavensku ideju, 'lijevo' i 'desno' u hrvatskim književnim praksama, antimodernističke ideologeme te ideologme hrvatske književnosti u Domovinskome ratu", napominje Bagić.

Kulturološki dio Škole posredovat će sudionicima informacije o hrvatskoj kazališnoj, filmskoj, književnoj i intelektualnoj suvremenosti. Težište kulturološkoga dijela programa, koji je osmislio voditelj Škole, stavljeno je na poeziju.

Zagrebačka se slavistička škola po prvi put pojavljuje kao izdavač jednog kapitalnog djela - antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva "Utjeha kaosa", koju je sastavio Miroslav Mićanović. Antologija će biti neposredan povod dvjema pjesničkim večerima u Palači Sponza, a šlag na poetsku tortu, kako kaže Bagić, bit će poetsko-glazbeni recital "San i ludilo", posvećen Tinu Ujeviću, u izvedbi Gorana Matovića i Arsena Dedića.

Zagrebačka slavistička škola je bila i ostala, kako napominje njezin voditelj, hrvatski kulturni ambasador, kao što su i njezini polaznici postali i ostali iskreni zaljubljenici u hrvatsku kulturu i Hrvatsku kao zemlju.

Na njezinim seminarima započinjale su karijere prevoditelja hrvatske književnosti, uglednih profesora na raznim sveučilišnim katedrama, a neki od polaznika i doslovno su postali diplomati posebno naklonjeni Hrvatskoj.

U radu Škole dosad je sudjelovalo oko 2300 polaznika iz više od pedeset zemalja.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙