FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati
ZAGREB, 20. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati

BRUXELLES

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se u srijedu prosvjedima Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatskog sindikata novinara zbog načina imenovanja Upravnog vijeća Hine. "Međunarodna federacija novinara pridružila se danas pozivima za novi i transparentan postupak imenovanja za hrvatske javne medije nakon što je vlada imenovala veterinara, nedavno diplomiranog pravnika i stručnjaka za odnose s javnošću u vijeće koje je odgovorno za očuvanje neovisnosti i nepristrane javne uloge Hine", kaže se u priopćenju IFJ-a. "Postoji stvarna zabrinutost da je vlada ignorirala kvalitetu i kompetentnost u korist imenovanja onih kojima može zapovijedati i koje može kontrolirati", izjavio je, prema priopćenju Oliver Money-Kyrle.

VARŠAVA

Konzervativna vlada Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, dobila je u srijedu potporu 240 zastupnika poljskog parlamenta, dok ih je 205 bilo protiv i jedan suzdržan. Koalicijsku vladu čine konzervativna stranka Pravo i pravednost (PiS) braće Kaczynski, Savez poljskih obitelji (LPR, krajnja desnica) i populistička Samoobrana. Kaczynski, predsjednik PiS-a i prvi čovjek Poljske nakon parlamentarnih izbora na kojima je jesenas pobijedila njegova stranka, na dužnosti predsjednika vlade zamijenio je Kazimierza Marcinkiewicza, koji je dao ostavku 7. lipnja i koji je imenovan privremenim varšavskim gradonačelnikom.

GAZA

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas primio je u srijedu u Gazi visokog predstavnika Europske unije (EU) za vanjsku politiku Javiera Solanu koji je pozvao da se "čim prije" zaustavi "tragedija" na Bliskom istoku. "Stanje u Gazi i stanje u Libanonu su odvojeni, različiti i ne trebaju se miješati", rekao je Solana nakon susreta koji je trajao oko sat vremena. Europski čelnik izrazio je "žaljenje" zbog žrtava u Libanonu i u pojasu Gaze koje "od nas zahtijevaju da učinimo sve kako bismo čim prije zaustavili tu tragediju". Odgovarajući na pitanje o izraelskim operacijama, rekao je: "Ne želimo nesrazmjeran odgovor koji će prouzročiti golemu štetu, fizičku i ljudsku te puno patnje."

WASHINGTON

Sjedinjene Države trebale bi poslati vojnike u Libanon kako bi zaštitile američke državljane i interese, napisao je George Bush u pismu koje je u srijedu poslao Kongresu. Dok mali kontingent vojnika već sudjeluje u prvim evakuacijama, već se razmišlja o razmještanju dodatnih postrojba, napisao je Bush Kongresu. "Vjerojatno će dodatne borbene postrojbe morati biti razmještene u Libanonu i na Cipru kao i na drugim područjima kako bi pomogli ljudima da napuste Libanon i pružili im zaštitu", dodao je. Dužnosnik Pentagona potvrdio je da će na to područje biti poslano 1200 marinaca, ali nije naveo hoće li biti razmješteni na libanonskom teritoriju.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush priopćio je u srijedu da je uložio veto na prijedlog zakona kojim bi se olakšalo istraživanje na matičnim stanicama embrija, što je prvi put da je odbio tekst o kojemu je glasovao Kongres. "Ovaj bi zakon omogućio da se prekinu nedužni ljudski životi u nadi da će se izvući medicinska korist za druge: on prekoračuje moralnu granicu koju naše društvo treba poštovati, stoga sam uložio svoj veto", rekao je Bush. Kongres je u utorak konačno prihvatio prijedlog zakona o ukidanju ograničenja iz kolovoza 2001. u saveznom financiranju istraživanja na matičnim stanicama embrija koje podupire većina Amerikanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙