FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2006.(Hina) -
ZAGREB, 16. srpnja 2006.(Hina) -

Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sata.

ZAGREB/BEJRUT

Izraelci su u subotu u zračnim napadima tijekom kojih su bombardirali libanonske ceste, mostove, luke i aerodrome te uporišta Hezbollaha ubili najmanje 34 civila, među kojima 15 djece, prenose agencije.

U nastojanjima da kazne Libanonce jer su dopustili Hezbollahu da zaprijeti sjevernoj granici židovske države, Izraelci su prije nekoliko dana pokrenuli najdestruktivniju akciju od invazije 1982. čiji je cilj bio protjerivanje palestinskih snaga.

Libanonski premijer Fuad Siniora od UN-a je hitno zatražio da se ta institucija angažira na prekidu vatre. On je osudio Izrael jer je njegovu zemlju pretvorio u "stradalo područje" te ih je optužio da provode "kolektivno kažnjavanje" Libanonaca. U govoru što ga je prenosila domaća televizija Siniora je pozvao na pomoć izvana. Također je kazao kako Izraelce smatra odgovornima za "humanitarnu i ekonomsku katastrofu" koja je zadesila Libanon.

France presse je prenio kako je izraelska vojska izrazila žaljenje zbog pogibije civila u napadu na jug Libanona, no za to odgovornim smatra libanonski Hezbollah.

Istodobno se europsko i američko stanovništvo evakuira ili se priprema za odlazak iz domova ili hotela u Libanonu.

State Department je najavio kako s Pentagonom razmatra plan evakuacije američkih državljana iz Libanona. Ondje se nalazi 25.000 Amerikanaca.

ZAGREB/SANKT PETERBURG

Bliskoistočni sukob nametnuo se u subotu kao glavna tema summita osam najrazvijenijih zemalja svijeta G8, podijelivši sudionike sastanka u stajalištima oko tog trenutačno gorućeg problema, s jedne strane Sjedinjene Države, čvrstog saveznika Izraela i s druge one koji smatraju da je ovaj put židovska država pretjerala, prenose svjetske agencije.

Američki predsjednik George Bush pozvao je Izraelce da izbjegnu civilne žrtve, no propustio ih je pozvati da istodobno prekinu bombardirati Libanon, potez što su ga jedna od zemalja partnerica iz G8 - Francuska i Europska unija nazvale pretjeranim odgovorom na napade militanata Hezbollaha.

"Shvaćamo da je bilo provokacija prema Izraelcima, no isto tako smatramo da je sila kojom su odgovorili izraelci disproporcionalna", ocijenio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Francuski predsjednik Jacques Chirac "od članica G8 očekuje angažman" kako bi se stanje između Izraela i Hezbollaha u Libanonu "primirilo", kazao je glasnogovornik francuskog predsjedništva Jerome Bonnafont, prenosi France presse.

Rusija, koja je prvi put domaćin sastanka G8, željela se fokusirati na sigurnost energetskih zaliha, no predsjednici Japana, Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Italije, Francuske i Sjedinjenih Država raspravljat će o podijeljenim stajalištima oko Bliskog istoka, pitanja Irana i trgovinskim pitanjima.

Napetosti na Bliskom istoku bit će središnja tema sutrašnjeg sastanka francuskog predsjednika i američkog predsjednika.

ZAGREB/NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu prihvatilo rezoluciju kojom nameće sankcije Sjevernoj Koreji nakon pokusnog ispaljivanja raketa 5. srpnja, prenijele su agencije.

Francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Marc de La Sabliere, predsjednik Vijeća u srpnju, objavio je da je 15 članova Vijeća sigurnosti prihvatilo kompromisan tekst rezolucije kojim se od Sjeverne Koreje traži prekid svih aktivnosti povezanih s programom balističkih raketa.

Tekst od "svih zemalja članica traži da nadziru i izbjegavaju sav transfer raketa i materijala te tehnologije koje bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti u gradnji raketa ili razradi programa oružja masovnog razaranja", prenosi France presse.

Kako bi se spriječio veto Kine u tekstu nije spomenuto 7. poglavlje Povelje Ujedinjenih naroda koji dopušta općenitije sankcije, odnosno uporabu sile.

NEW YORK

Sjeverna je Koreja u subotu odlučno odbacila rezoluciju kojom joj Vijeće sigurnosti UN-a nameće sankcije zbog nedavnog pokusnog ispaljivanja raketa.

Sjeverna Koreja odbacuje u potpunosti rezoluciju, izjavio je sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u, odmah nakon što ju je Vijeće sigurnosti usvojilo jednoglasno.

Tekst rezolucije "zahtjeva od Sjeverne Koreje da prekine svaku aktivnost vezanu za program balističkih raketa i u tom kontekstu da se ponovno obveže na poštivanje svojih prijašnjih obaveza prema moratoriju na ispaljivanje raketa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙