FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo važnije vijesti iz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 6. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo važnije vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

GAZA - Izraelske snage prodrle su u četvrtak rano ujutro na sjever pojasa Gaze, uključujući i u tri bivša židovska naselja napuštena prošle godine nakon 38 godina izraelske okupacije, objavile su palestinske snage sigurnosti. Izraelska vojska potvrdila je da njezine snage ulaze u to područje, ne objavljujući pojedinosti. Kasno u srijedu, u izraelskom zračnom napadu na to područje poginuli su pripadnik Hamasa i palestinski policajac. Time se broj žrtava od početka izraelske ofenzive popeo na deset, većinom palestinskih militanata.

WASHINGTON - Neuspješno ispaljivanje sjevernokorejske rakete dugog dometa ne umanjuje zabrinutost Sjedinjenih Država sjevernokorejskim programom naoružanja, rekao je u srijedu američki predsjednik George W.Bush. Taepodong-2 "nije dugo ostala u zraku i pala je u more, što ne umanjuje moju želju da riješimo problem", dodao je predsjednik Bush u prvoj reakciji na sjevernokorejsko pokusno ispaljivanje raketa. Šest raketa koje je Sjeverna Koreja lansirala u srijedu u zoru bile su kratkog i srednjeg dometa, a sedma, Taepodong-2, dometa od 6.700 km mogla bi doseći Aljasku, pa i Havaje. Sve rakete su pale u japansko more nedugo nakon lansiranja.

MADRID - Španjolska civilna garda objavila je u srijedu da je otkrila pedofilsku mrežu na internetu i da je u sklopu istrage uhitila 42 muškaraca u Španjolskoj. Operacija "Voajer" koja je počela prije sedam mjeseci, dovela je do uhićenja 42 osobe i ispitivanja još 120 zbog posjedovanja pedofilskog materijala. Mreža koja je uglavnom djelovala u Španjolskoj i Andori, bavila se distribucijom, objavljivanjem i razmjenom fotografija pedofilskog sadržaja. Među uhićenim osobama se nalaze šefovi poduzeća, informatičari, liječnici i dužnosnici, navodi policija.

HOUSTON - Američki raketoplan Discovery sa sedmoročlanom posadom, koji je u utorak uspješno lansiran iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, do sada nije oštećen krhotinama izolacijskog materijala, rekao je u srijedu jedan dužnosnik NASA-e. "Ta svemirska letjelica je u vrlo dobrom stanju", rekao je Tony Ceccacci, direktor misije Discoveryja, dok NASA-ini inženjeri i dalje analiziraju snimke i podatke koje su u srijedu skupili astronauti. Posada Discoveryja je provela gotovo cijeli prvi dan u svemiru u dugoj i pomnoj provjeri stanja pukotine u izolaciji rezervoara s gorivom. Pjenasti izolacijski omotač na rezervoaru goriva raketoplana izvor je ozbiljnih problema za NASA-u od godine 2003. kada je otpadanje njegovih dijelova pri lansiranju izazvalo eksploziju raketoplana Columbija, u kojoj je poginulo svih sedam članova posade.

SKOPJE - Makedonski premijer, socijaldemokrat Vlado Bučkovski priznao je u četvrtak rano ujutro izborni poraz od svojih konzervativnih suparnika na općim izborima održanima u srijedu. Oporbeni VMRO-DPMNE objavio je da je Bučkovski, koji je upravljao zemljom posljednje dvije godine u koaliciji sa strankom bivših albanskih pobunjenika, nazvao njihov izborni stožer i čestitao na izbornoj pobjedi. Pobjedu opozicije predviđale su sve predizborne ankete, no hoće li naći albanskog političkog partnera za koalicijsku vladu drugo je pitanje, pokazivala su istraživanja. VMRO-DPMNE tvrdi da je osvojio 55 od 120 zastupničkih mjesta, a vladajući Socijaldemokrati 32 mandata. Državno izborno povjerenstvo objavilo je, na temelju 36 posto prebrojanih glasova da VMRO-DPMNE vodi u pet od šest izbornih jedinica. Na izbore je, prema službenim podacima, izašlo oko 60 posto makedonskih birača.

MOSTAR - Istaknuti stručnjak Međunarodne unije za zaštitu prirode Elery Hamilton Smith posjetio je u srijedu špilju Vjetrenicu u istočnoj Hercegovini kako bi vidio mogućnosti za kandidaturu te špilje na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine. Prijedlog Speleološke udruge Vjetrenica da se tu špilju službeno kandidira za UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine podržalo je nedavno i bosanskohercegovačko Povjerenstvo za suradnju sa UNESCO-om. Hamilton Smith, za kojeg se smatra da bi njegovo mišljenje moglo utjecati na stav UNESCO-a o špilji Vjetrenici, rekao je kako je potrebno obaviti dodatna istraživanja radi stjecanja stvarnog uvida u značaj i vrijednosti Vjetrenice. Po Smithovim riječima za upis Vjetrenice u UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine nužno je da ona ima, kako se izrazio, univerzalnu vrijednost za državu BiH.

BEČ - Izložba "Izazov kravate - kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi" otvorena je u srijedu navečer u nazočnosti brojnih Austrijanaca i Hrvata koji žive u Beču u prestižnoj palači Porcia u središtu Beča. Na izložbi je izloženo je 60-ak radova na temu kravate autora iz 16 europskih zemalja, uz video instalacije koje ističu multimedijalnost izložbe. Također je predstavljena i kolekcija kravata, rubaca i šalova brenda Croata sa motivima kulturne hrvatske vlastitosti (pleter glagoljica). Izložba je bila postavljena u BiH, Egiptu, Južnoj Africi i Poljskoj, a nakon Beča seli u Bugarsku i Rusiju. Organizatori izložbe su Akademija Cravatica, te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s veleposlanstvom RH u Beču i Uredom Savezne austrijske vlade za umjetnost. Izložba je otvorena do 31. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙