FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 28. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

TEL AVIV - Izrael je povećao stupanj pripravnosti svojih vojnih snaga zbog prijetnje Hezbollaha da će raketirati prostor južno od izraelske luke Haifa, objavio je u petak izraelski vojni radio. Izraelsko zrakoplovstvo odlučilo je u četvrtak navečer instalirati lansere za rakete Patriot i Arrow u pokrajini Sharon u središnjem dijelu zemlje, dodao je radio.

JERUZALEM - Izrael je "kroz različite kanale" poručio sirijskom predsjedniku Basharu Assadu kako nema namjeru napasti Siriju i uvući ju u sukob s Libanonom, objavio je u petak izraelski radio. Poziv za masovnu mobilizaciju objavljen u četvrtak usmjeren je na borbe protiv šijitskog pokreta Hezbollah, a ne na kopnenu operaciju na sirijskom teritoriju, stoji u izraelskoj poruci Assadu.

WACHAU - Ministri unutarnjih poslova država članica Salzburškog foruma na sastanku u Wachauu u Donjoj Austriji razgovaraju drugi dan o jačanju međunarodne političke strategije u borbi protiv svekolikih oblika organiziranoga kriminala, posebice terorizma. Na sastanku u samostanu Goettwieg sudjeluju ministri unutarnjih poslova Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovenije i Slovačke, te Rumunjske i Bugarske, a na poziv austrijske ministrice unutarnjih poslova Liese Prokop i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. Ministri će prihvatiti deklaraciju kojom se predviđa intenziviranje suradnje zemalja članica Salzburškog foruma u području pravosuđa i unutarnjih poslova, s posebnim naglaskom na borbu protiv organiziranoga kriminala, korupcije, posebice terorizma, zatim prilagodbu schengenskim standardima, politici azila, migracija, upravljanja granicom itd.

BAGDAD - Najmanje šest osoba ubijeno je u nasilju u Iraku u petak, priopćeno je iz sigurnosnog izvora. Tri šijitska brata ubile su naoružane osobe u Imam-Ouessiju, 80 km sjeveroistočno od Bagdada. U Tikritu su naoružane osobe ubile dva civila. Jedan je pobunjenik ubijen, a dvije osobe ranjene u sukobima između iračkih i američkih snaga s jedne i šijitske milicije Moqtadara Sadra blizu Hille s druge strane, prema prvim podacima.

BANGKOK - Laos je potvrdio epidemiju virusa ptičje gripe H5N1 među kokošima na farmi nedaleko glavnog grada Vientiane, objavio je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. "Laboratorijski nalazi potvrđuju da se radi o virusu H5N1", rekao je Yong Chanthalansy govoreći o epidemiji na peradarskoj farmi na kojoj je prošlog tjedna pronađeno 2.580 mrtvih kokoši. Zbog toga je usmrćeno svih 6.000 komada peradi na farmi u okrugu Xaythany, 25 kilometara južno od Vientiane. Prema pisanju Vientiane Timesa, na istoj farmi epidemija je zabilježena i 2004. godine.

MANADO - Tisuće seljaka evakuirane su nakon što je otočni vulkan na istoku Indonezije počeo izbacivati lavu i oblake prašine, objavili su dužnosnici u petak. Planina Karangetang, jedan od najaktivnijih vulkana u zemlji, počeo je izbacivati lavu i vrući pepeo u četvrtak, prisilivši vlasti na evakuaciju više od 4.000 mještana pet sela u okolici vulkana na Sulawesiju. Indoneziju, najveći arhipelag na svijetu, često pogađaju seizmičke aktivnosti jer se nalazi u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙