FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o izradi studije razvoja cruising turizma na Jadranu

ZAGREB, 27. srpnja 2006. (Hina) - U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka danas je potpisan ugovor o izradi studije razvoja cruising turizma na Jadranu.
ZAGREB, 27. srpnja 2006. (Hina) - U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka danas je potpisan ugovor o izradi studije razvoja cruising turizma na Jadranu.

Ugovor je u ime Zajednice lučkih uprava, kao naručitelja studije potpisao ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković, te ispred Instituta za turizam, kao izrađivača studije koji je izabran nakon provedenog javnog natječaja, ravnateljica Instituta Sanda Čorak.

Rok za izradu studije je 180 dana, kazao je državni tajnik za more Branko Bačić te dodao kako je inicijativa za njenu izradu nastala paralelno s radom na studiji održivog razvoja nautičkog turizma koja je pri kraju.

Studija razvoja cruising turizma na Jadranu dat će analizu postojećeg stanja u hrvatskim lukama, te njihovih mogućnosti, uzimajući u obzir cjelokupan pregled geografskih, kulturnih, ekonomskih, turističkih, prostornih i drugih resursa, kao i strategiju održivog razvoja, pojasnio je Bačić.

Dodao je kako cruising turizam bilježi trendove rasta pa je tako prošla godina bila rekordna po broju dolazaka brodova na kružnim putovanjima na Jadran (675.500 putnika na 849 brodova).

Ove se godine očekuje povećanje od 15-ak posto, a za dvije do tri godine u Hrvatskoj bi kroz taj vid turizma moglo boraviti milijun gostiju.

Najviše takvih brodova dolazi u Dubrovnik, zatim u Split, Zadar, Šibenik, Korčulu, Rovinj i Rijeku.

Najveće aktivnosti na izgradnji lučke infrastrukture provode se u luci Dubrovnik, u kojoj je Lučka uprava investitor projekta rekonstrukcije 250 metara i izgradnje 750 metara nove obale koji se provodi uz zajam EBRD-a u visini od 26,5 milijun eura, rečeno je. Nakon završetka radova u luci Gruž omogućit će se prihvat tri mega cruisera od 250 metara.

Na potpisivanju je istaknuto kako studija dolazi u pravo vrijeme kad cruising turizam bilježi uspon.

Također je iznijet podatak da prosječni nautičar u Hrvatskoj dnevno troši oko 72 eura, a boravi u Hrvatskoj do 15 dana.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙