FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMTPR: na web stranicama nacrt zakona o pružanju usluga u turizmu

ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Uvođenje u zakon do sada nereguliranih usluga, kao npr. pružanja športsko-rekreativnih, ili avanturističkih usluga, uvođenje upisnika o turističkim agencijama i vodičima na nivou resornog ministarstva, te veće novčane kazne za prekršaje i nelegalno pružanje usluga, neke su od novosti predviđenih Nacrtom prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu.
ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Uvođenje u zakon do sada nereguliranih usluga, kao npr. pružanja športsko-rekreativnih, ili avanturističkih usluga, uvođenje upisnika o turističkim agencijama i vodičima na nivou resornog ministarstva, te veće novčane kazne za prekršaje i nelegalno pružanje usluga, neke su od novosti predviđenih Nacrtom prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu.

Nacrt tog zakonskog teksta Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka objavilo je na svojim službenim web stranicama, te ga uputilo na očitovanje uredima državne uprave u županijama, HGK, HOK-u, HUP-u i strukovnim sindikatima.

Nakon dostave mišljenja taj će važan turistički propis biti upućen u Vladinu proceduru, odnosno daljnje razmatranje u resorna ministarstva, Državni inspektorat i Vladin Ured za zakonodavstvo, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Novi će zakon o pružanju usluga u turizmu kada se donese u Saboru zamijeniti važeći Zakon o turističkoj djelatnosti.

Jednom od ključnih novosti u resornom ministarstvu označavaju uvođenje u zakon dosad nereguliranih usluga kao što su npr. pružanje športsko-rekreativnih ili avanturističkih aktivnosti - skijanje, ronjenje, jedrenje, jahanje, rafting, paragliding, bungee-jumping i sl. - čija je ponuda u značajnom porastu zbog interesa turista za aktivnim provođenjem odmora.

Ocijenjeno je kako je intervencija države u to područje turizma nužna zbog opasnosti i rizika koje donose te vrste turističkih aktivnosti te je propisano da ih mogu provoditi stručno osposobljene osobe, navodi se u priopćenju.

Prema tekstu nacrta zakona, pružatelj tih usluga dužan je korisnike upoznati s rizicima provođenja same usluge, a korisnici su dužni potpisati izjavu da su upoznati s rizicima i da prihvaćaju posljedice rizika.

Pružateljima usluga također je propisana obveza osiguranja korisnika od posljedica nesretnog slučaja, a propisano je i da bi se osobama mlađima od 18 godina takva usluga mogla pružiti samo uz pismenu suglasnost roditelja, odnosno skrbnika.

Nacrtom je i pružateljima ostalih turističkih usluga, a pod time se podrazumjeva iznajmljivanje pribora i opreme za sport i rekreaciju, kao što su sandolina, jedrilica, daska za jedrenje, bicikla na vodi, suncobrana, leželjki i dr. propisana obveza osiguranja korisnika usluga od posljedica nesretnog slučaja.

Iz Ministarstva ističu da se, sukladno Planu mjera za suzbijanje sive ekonomije i Nacionalnim programu zaštite potrošača, zakonom predlažu i veće novčane kazne za prekršaje koji se tiču nelegalnog pružanja usluga, te davanje većih ovlasti gospodarskim inspektorima.

Kao bitna pitanja koja se nastoje riješiti novim zakonom navode i uvođenje upisnika o turističkim agencijama i vodičima na nivou Ministarstva, povećanje odgovornosti organizatora putovanja uvođenjem obveznog osiguranja od odgovornosti za izvršenje ugovorenih obveza.

S obzirom da se novim zakonom nastoji postići potpuna usklađenost s pravnom stečevinom EU, uklonit će se i zapreke u slobodi pružanja prekograničnih usluga i to u dijelu koji se tiče usluga u turizmu koje pružaju fizičke osobe - građani. Naime, dosadašnjim Zakonom je propisano da neke od tih usluga mogu pružati isključivo hrvatski državljani (npr. usluga turističkog vodiča) i stoga je brisanje tog uvjeta nužno kako bi državljani EU bili u ravnopravnom položaju s hrvatskim državljanima s danom pristupanja RH u punopravno članstvo EU, navode iz Ministarstva.

Nacrt prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu dostupan je na web stranici Ministarstva - www.mmtpr.hr, u rubrici turizam/propisi u donošenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙