FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: u srpanjskome roku upisano 11.542 studenta

ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - U srpanjskom roku na Sveučilište u Zagrebu upisano je ukupno 11.542 studenata, a za rujanski razredbeni postupak ostalo je ukupno 3501 slobodno mjesto, među kojima i 899 slobodnih mjesta za redoviti studij uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - U srpanjskom roku na Sveučilište u Zagrebu upisano je ukupno 11.542 studenata, a za rujanski razredbeni postupak ostalo je ukupno 3501 slobodno mjesto, među kojima i 899 slobodnih mjesta za redoviti studij uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Konačni su to rezultati srpanjskoga upisnog roka na najvećem hrvatskom sveučilištu na koje je u tome roku upisano i 1474 studenta iznad predviđene upisne kvote, rečeno je danas na Sveučilištu u Zagrebu.

Ti su konačni podatci bili poznati po završetku tematske konferencije za novinare u sveučilišnu Rektoratu o rezultatima upisa, jer do početka te konferencije nisu bili poznati samo rezultati upisa na Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF).

O rezultatima upisa izvijestili su i prokomentirali ih obnašateljica dužnosti rektora zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer i obnašatelj dužnosti prorektora za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov.

Tako su objasnili da prekoračenje upisnih kvota rezultat toga što su i ove godine veći broj studenta od upisne kvote upisali Ekonomski fakultet (439 studenata više od upisne kvote za redoviti studij uz potporu Ministarstva ) i Pravni fakultet po istom kriteriju 233 studenta više. Već broj redovitih studenata koji će studirati uz potporu Ministarstva upisan je na još nekoliko fakulteta, među kojima i na Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet političkih znanosti te Filozofski, Medicinski i Stomatološki fakultet.

Najviše slobodnih mjesta za rujanski rok za redovite studente koji će studirati uz potporu Ministarstva već tradicionalno bilježe Katolički bogoslovni fakultet, Prirodoslovno-matematički, Rudarsko-geološko-naftni i Metalurški fakultet u Sisku na kojemu je upisano samo devet redovitih studenata uz potporu Ministarstva, a upisna je kvota 75 redovitih studenata.

Novinare je pak posebno zanimao podatak o upisu studenta na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji. Tako je prorektor Jerolimov izvijestio da u ovom času ima podatke da je, na temelju toga zakona, upisano nešto više od 1700 studenta, dok je prošle godine u isto vrijeme bilo upisano 1249 studenta.

Jerolimov smatra da bi, po završetku jesenskoga upisnog roka, broj studenta koji će biti upisani na temelju toga zakona, mogao biti oko dvije tisuće.

Rektorica Mencer smatra pak da u tom slučaju nisu bitne brojke već da je bit toga problema da nitko od kandidata koji zadovoljavaju upisne uvjete ne bude diskriminiran po bilo kojem kriteriju, od kojih je za Sveučilište osobito važan onaj da se studentima osiguraju kvalitetni uvjeti studiranja.

To, dodala je, uključuje i nastavni kadar koji se ne može "stvoriti preko noći" jer su za to, ustvrdila je, potrebne godine sustavnoga i mukotrpnoga rada.

Izvijestila je da je Sveučilište i ove godine zatražilo da Ministarstvo osigura dodatne sredstva za studente upisane po spomenutom zakonu, podsjetivši da je prošle godine Ministarstvo osiguralo 7000 kuna po studentu.

S tim u vezi je i podsjetila da je Sveučilište uputilo Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti 53. člana spomenutoga zakona, rekavši da bi Ustavni sud, prema njoj poznatim informacijama, trebao to razmatrati na jesen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙