FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBAVIJEST KORISNICIMA: ISPRAVAK VIJESTI HNA6782-Potpisan ugovor o zajmu za dovršenje autoceste Rijeka-Zagreb

ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA6782, emitiranoj pod naslovom Potpisan ugovor o zajmu za dovršenje autoceste Rijeka-Zagreb, u trećem odlomku, na kraju prvog reda, EBRD isprave u EIB (Europska investicijska banka).
ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA6782, emitiranoj pod naslovom Potpisan ugovor o zajmu za dovršenje autoceste Rijeka-Zagreb, u trećem odlomku, na kraju prvog reda, EBRD isprave u EIB (Europska investicijska banka).

Ispravno treba stajati: Zajam je odobren na 25 godina uz poček od četiri godine te čini cjelinu s kreditom Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 210 milijuna eura koji je potpisan u Rijeci početkom ožujka...

Ispravljena vijest glasi:

ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Jurica Prskalo i direktor za promet u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Riccardo Puliti potpisali su danas Ugovor o zajmu vrijednom 50 milijuna eura namijenjen zatvaranju financijske konstrukcije za dovršetak izgradnje autoceste koja povezuje glavni grad i najveću luku Hrvatske.

Istodobno su ministar financija Ivan Šuker i predstavnik EBRD-a potpisali Ugovor o jamstvu Republike Hrvatske za financiranje ovog projekta, odnosno izgradnje II B faze autoceste Rijeka - Zagreb, dopuna do punog profila 44,26 kilometara dionica od Kikovice do vijadukta Stara Sušica.

Zajam je odobren na 25 godina uz poček od četiri godine te čini cjelinu s kreditom Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 210 milijuna eura koji je potpisan u Rijeci početkom ožujka, čime su u potpunosti osigurana sredstva za taj projekt, rekao je tom prilikom predsjednik Uprave ARZ-a Prskalo.

Izgradnja dionica II B faze obuhvaća izgradnju 11 mostova i vijadukata, 9 tunela od kojih je najduži tunel Tuhobić (2.143 metra), a građevinski objekti čine 27 posto dionice Kikovica-Vrbovsko (44,26 km).

Rok dovršetka radova i puštanje u promet svih dionica u profilu autoceste je kraj 2008. godine.

O značaju ove autoceste, kazao je Prskalo, govore i podaci da je već unazad protekla dva tjedna srušen prošlogodišnji rekord od oko 186 tisuća prolazaka automobila, a ovogodišnji se rekord očekuje u narednim vikendima.

Prometni pravac koji bilježi takav promet, prema riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, moći će bez problema od naplaćenih cestarina uspješno servisirati ove kredite i time opravdati investicije.

Također, ovime se konačno i dovršava autocesta između Zagreba i Rijeke, koja se gradi već tridesetak godina, zaključio je Obersnel.

Direktor za promet u EBRD-u Puliti je pak istaknuo da osim uključivanja hrvatskih prometnih pravaca u europske prometnice, ova ulaganja u infrastrukturu pomažu i u političkoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju.

EBRD u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine, od kada je, prema riječima ministra Šukera, s 1,6 milijardi eura sudjelovala u financiranju više od 60 projekata, i to uglavnom u privatni sektor. U suradnji s hrvatskom Vladom pak, potpisana su i tri zajma državi te 13 zajmova s državnim jamstvo, kazao je Šuker.

(Hina) xrub yds

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙