FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u utorak sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem o izgredu u Biljanima Donjim. Mesić je osudio izgred, a Tadić je pozdravio brzu akciju hrvatske policije koja je uhitila izgrednike i izrazio nadu da će oni biti odgovarajuće kažnjeni. U utorak rano ujutro kamenovane su četiri obiteljske kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim, a u jednom dvorištu je podmetnut požar. Vatrogasci i policija brzo su intervenirali, a četvorica počinitelja su uhićena i sprovedena istražnom sucu. "Ono što je učinila nekolicina izgrednika kamenujući kuće hrvatskih građana srpske nacionalnosti i podmećući požar izravan je napad na proklamiranu politiku suživota i stvaranja uvjeta za povratak u sigurnosti svih koji su u vrijeme rata napustili Hrvatsku", priopćeno je ranije tijekom dana iz Ureda predsjednika. Izgred je najoštrije osudila i hrvatska Vlada.

RIM - Međunarodna konferencija o Libanonu održat će se u srijedu u Rimu u zgradi talijanskog Ministarstva vanjskih poslova. Među prvima sudionicima konferencije u utorak je stigao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. Konferencijom će predsjedati talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema i američka državna tajnica Condoleezza Rice, a sudjelovat će predstavnici Saudijske Arabije, Francuske, Velike Britanije, Egipta, Rusije i Libanona kao i predstavnici UN-a, Europske unije i Svjetske banke. Italija je na konferenciju pozvala i Jordan, Njemačku, Španjolsku, Tursku i Kanadu. Ne promijeni li se štogod u zadnjem trenutku, konferenciji neće prisustvovati Izrael. Isto tako, malo je vjerojatno da će u Rim stići izaslanstva Sirije i Irana.

TIR - Položaj vojnih promatrača UN-a u Hiamu, u južnom Libanonu, uništen je u utorak predvečer u izraelskom zračnom napadu u kojemu su, kako je potvrdio UN, poginula četvorica promatrača. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da je od Izraela tražio da provede istragu o, kako je rekao, očito namjernom napadu na UN-ov položaj. "Šokiran sam i duboko potresen očigledno namjernim napadom izraelskih snaga na UN-ov položaj", navodi se u priopćenju za javnost Kofi Annana koji se nalazi u Rimu, gdje će se u srijedu održati međunarodni sastanaka o krizi na Bliskom istoku. Glasnogovornik privremenih snaga UN-a u Libanonu (Finul) Miloš Strugar izjavio je da spasilački tim pretražuje uništeni položaj UN-a. "Bomba je direktno pogodila zgradu i sklonište u bazi u kojemu su bili promatrači. Tijekom dana bilo 14 incidenata kad je s izraelske strane otvarana vatra u blizini položaja UN-a, a pucnjava se nastavlja dok traje akcija potrage na mjestu eksplozije bombe", prenosi Reuters Strugarove riječi.

JERUZALEM - Izrael je u srijedu izrazio žaljenje zbog tragične smrti četvorice UN-ovih vojnih promatrača u južnom Libanonu i najavio istragu o zračnom napadu u kojemu su promatrači poginuli. "Izrael iskreno žali zbog tragične smrti pripadnika UN-a u južnom Libanonu", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev. "Nismo ciljali UN-ove pripadnike i od početka sukoba smo činili velike napore da omogućimo sigurnost pripadnicima UN-ovih mirovnih snaga. Ovaj tragičan događaj biti će temeljito istražen", kazao je Regev. Ambasador Izraela u UN-u Dan Gillerman opovrgnuo je da su izraelske snage namjerno gađale UN-ove promatrače. "Šokiran sam i duboko nesretan nepromišljenom izjavom glavnog tajnika kojom se insinuira da je Izrael namjerno ciljao UN-ov položaj", kazao je, ocjenivši Annanovu izjavu "preuranjenom i pogrešnom".

BEJRUT - Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je u srijedu da sukob s Izraelom ulazi u novu fazu i da će njegovi gerilci početi ispaljivati rakete dublje na područje Izraela, iza sjeverne luke Haife. Kazao je i da je Hezbollah spreman razgovarati o prekidu sukoba i političkom rješenju, ali da su ponos i nacionalni interesi Libanona najvažniji. "Nećemo pristati na ponižavajuće uvjete za nas, naše ljude i našu zemlju", kazao je vođa Hezbollaha uoči međunarodne konferencije o Libanonu koja će se u srijedu održati u Rimu. Ocijenio je da je dvotjedni vojni pohod židovske države protiv Libanona povezan s američko-izraelskim planom za "novi Bliski istok" o kojemu je govorila američka državna tajnica Condolezza Rice u utorak na sastanku s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u utorak na opće rješenje sukoba na Bliskom istoku, inače će se i dalje javljati novi "problemi", poput izraelske ofenzive koja se događa u Libanonu. "Poznato vam je naše stajalište: nijedan problem, koliko god bio težak, ne treba se rješavati terorističkim mjerama", kazao je Putin razgovarajući u Kremlju sa saudijskim ministrom vanjskih poslova, princom Saudom Al Fejsalom. "Izraelska država ima pravo živjeti u sigurnosti. No, nepostojanje rješenja za glavna pitanja na Bliskom istoku redovno dovodi do nastanka problema poput ovog s kojim se danas sučeljavamo", dodao je. Princ Saud Al Fejsal zauzeo se pak za "pravi suverenitet" Libanona, ocjenivši da "upravo zato što nije riješen izraelsko-palestinski sukob, postoji neka vrsta vakuuma vlasti u Libanonu i nesposobnost libanonskih vlasti da jamče sigurnost i stabilnost".

TIR - Izraelske snage u utorak navečer prvi su put ušle u pogranični libanonski grad Bint Jbeil, uporište šijitskog Hezbollaha, izvijestio je za AFP službeni predstavnik privremenih snaga UN-a u Libanonu (Finul) Miloš Strugar. Kazao je da se sukobi uz prekide nastavljaju u gradu i u okolici, no nije mogao reći nadziru li izraelske snage grad. Zapovjednik izraelskih operacija u tom sektoru, potpukovnik Yitzhak Ronen, u utorak je priopćio da izraelska vojska nadzire Bint Jbeil, grad 3 km sjeverno od izraelske granice koji ima tridesetak tisuća stanovnika.

ANKARA - Izraelski ratni brodovi pucali su radi upozorenja na turski brod koji je sudjelovao u evakuaciji Australaca iz Libanona, a zatim su ga zadržali više sati, priopćio je u utorak turski ministar prometa Binali Yildirim. Na brodu Akcakoca nije bilo putnika kada se dogodio izgred, kazao je Yildirim, a prenosi agencija Anadolija. "Brod su sinoć zaustavili izraelski ratni brodovi dok je plovio iz Beiruta u Famagustu, na sjevernom Cipru", kazao je. "Problem su diplomatskim putem riješili australsko veleposlanstvo i turska ministarstva vanjskih poslova i prometa", rekao je ministar, dodavši da su izraelski brodovi pucali u znak upozorenja, ali da turski brod nije pogođen i nitko nije ranjen. Turski diplomat kazao je za AFP da se čini kako je do izgreda došlo zbog nedostatka koordinacije s izraelskim vlastima u operacijama evakuacije i da se radi na rješavanju problema.

BUKUREŠT - Rumunjski premijer Calin Tariceanu primljen je u utorak navečer u bolnicu zbog prijeloma potkoljenice koji je zadobio u "lakšoj prometnoj nesreći na motoru", piše u priopćenju vlade. "Tariceanu je zadobio prijelom potkoljenice i nije u životnoj opasnosti", kaže se. Kako navodi policija, nesreća se dogodila u predgrađu Bukurešta, u Corbeanci, dok je Tariceanu (54) sudjelovao na skupu ljubitelja motora. Kako su izvijestile lokalne televizije, pozivajući se na policijske izvore, premijer je "izgubio kontrolu nad motorom" i udario je u prednju lijevu stranu vozila koje je dolazilo iz suprotnog pravca. Tariceanu, bivši uvoznik Citroena za Rumunjsku, povremeno sudjeluje u okupljanjima trkaćih automobila i motora. Posjeduje i manju zbirku citroena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙