FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brstilo: bolest se ne širi na druga područja

VUKOVAR, 24. srpnja 2006. (Hina) - Rezultati analize pokazali su da se klasična svinjska kuga nije proširila na sela za koja se sumnjalo da u njima ima svinja zaraženih tom bolešću, doznaje se u ponedjeljak od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
VUKOVAR, 24. srpnja 2006. (Hina) - Rezultati analize pokazali su da se klasična svinjska kuga nije proširila na sela za koja se sumnjalo da u njima ima svinja zaraženih tom bolešću, doznaje se u ponedjeljak od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i ravnatelj veterinarske uprave Mate Brstilo rekao je Hini da je laboratorijska analiza danas dala negativne rezultate, pa je time otklonjena sumnja da se bolest proširila na neka druga okolna sela, poput Negoslavaca.

Svinjska kuga do sada je otkrivena u Borovu i Lipovači, gdje je usmrćeno preko 500 svinja, uključujući i u ponedjeljak eutaniziranih 265 svinja na području Borova, kod kojih je laboratorijskim analizama utvrđen virus.

Usmrćivanja se mogu očekivati i slijedećih dana, ali ne u broju kao do sada, rekao je Brstilo.

Dodao je da se poduzimaju sve mjere s ciljem izoliranja i suzbijanja svinjske kuge. No, ustvrdio je da je teško dati bilo kakve prognoze, te da se ne može tvrditi hoće li se u još nekom od sela pojaviti novo žarište zaraze.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić rekao je ranije u ponedjeljak da će se znati koliko će još životinja biti usmrćeno nakon što budu gotovi rezultati analize krvi svinja koje su popisane u krugu od tri kilometra od Borova, žarišta zaraze.

U tom krugu ovog je vikenda u 1001 domaćinstvu popisano ukupno 15.500 svinja, čija je krv poslana na analizu.

Pavić je pozvao vlasnike svinja da svaku sumnju prijave veterinarskim službama i da se pridržavaju mjera za sprječavanje širenja bolesti.

Mjerama, koje se od četvrtka provode u krugu od deset kilometara od žarišta bolesti, zabranjeno je hranjenje svinja ostacima sa stola, održavanje sajmova i klanje svinja za osobne potrebe. Provode se i sanitarne mjere postavljanja dezinfekcijskih barijera na ulasku u objekte sa svinjama.

Veterinarske ekipe u nedjelju su pojačano dezinficirale nastambe i predmete s kojima su zaražene životinje bile u dodiru, a policija u krugu od tri kilometra u kojem se pojavila bolest provjerava vozila radi spriječavanja prometa životinjama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙